Заявената от шефа на КПКОНПИ Сотир Цацаров оставка, поисканата за

...
Заявената от шефа на КПКОНПИ Сотир Цацаров оставка, поисканата за
Коментари Харесай

Ясен Тодоров: Да се смени Гешев, това ли е същността на съдебната реформа! Продължаваме промяната май не искат да спазват разделението на властите

Заявената от шефа на КПКОНПИ Сотир Цацаров оставка, поисканата за следващ път оставка на основния прокурор Иван Гешев, както и какво се случва със правосъдната промяна, разяснява Ясен Тодоров, зам.-директор на Националната следствена работа и някогашен член на Висш съдебен съвет.

" Не съм работил по делата, представени от прокуратурата в отговор на изказванията за чадъра на Иван Гешев, изказани от ръководителя на правната комисия в Народното събрание Милен Матеев, само че това, което те споделят, е истина и е проверимо. За основния прокурор е мит, че над него не е единствено Господ. Той реализира единствено общо административно управление, няма право да споделя кой какво да проверява и делата се разпределят на инцидентен принцип. Така е било и по този начин ще бъде ", сподели пред бТВ Тодоров.
свързани новини35139на 23.12.2021
Политиците от зората на демокрацията се пробват да кадруват и да споделят по какъв начин да работи прокуратурата.

Или има цялостно недоумение на правилото на разделяне на управляващите, или не се желае това да се съблюдава. Това се приема и за обикновено от Политическа партия " Продължаваме промяната ". Има законни механизми за всички рецесии в страната ", разяснява Тодоров.

" Чувал съм лозунги и апели за опити от 1990 година, включително и за Конституцията. Най-много законови промени са предлагани за работата на правосъдната власт ", сподели още Тодоров.

" В петък за първи път за ръководител на Върховен касационен съд бе определена Галина Захарова и то по предложение на Висш съдебен съвет, а не на министъра на правораздаването, тя за първи път е и жена на поста. Имам информация, че тя е правист с качества ", сподели още Тодоров.

" Да се смени Гешев, това ли е същността на правосъдната промяна ", попита Тодоров. Важни са освен лицата, само че и разпоредбите. Трябва необятен публичен спор за това по какъв начин действа правораздаването, къде е най-големият корупционен риск, продължи да пита Тодоров. Такъв риск има също в изпълнителната власт съгласно него.

На УС на Камарата на следователите е обсъждан необятен спор за проблемите в правораздаването, като се привлекат специалисти по наказателно, гражданско, комерсиално право и академични преподаватели.

Със сигурност има проблеми със профилираното правораздаване, само че това е, тъй като им бяха вменени доста функционалности, сподели още Тодоров, съгласно който поради тези звена е изнемощял европейският мониторинг над България.

Оставката на Сотир Цацаров ме изненада, била е явно под напън, въпреки че не съм осведомен в елементи с работата на КПКОНПИ, разяснява още Тодоров.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР