Заводът за калцинирана сода на Solvay ще инвестира 150 -

...
Заводът за калцинирана сода на Solvay ще инвестира 150 -
Коментари Харесай

"Солвей Соди" инвестира 150 - 200 млн. евро в инсталация на алтернативни горива

Заводът за калцинирана сода на Solvay ще влага 150 - 200 млн. евро в апаратура за произвеждане на пара с различни горива. Проектът ще се извършва от дъщерното сдружение " Девня енерджи " и би трябвало да завърши до 2026 година Съоръжението ще спести на компанията 300 хиляди тона въглеродни излъчвания годишно и надлежно разноски за тях.
Една от най-големите единични вложения в промишлеността за последните 20 години ще бъде направена в Девня. Производителят на калцинирана сода " Солвей Соди " приготвя план, с който ще размени част от употребяваните изкопаеми горива с различни. През идващите три години компанията ще вложи сред 150 млн. и 200 млн. евро в апаратура за произвеждане на пара, с която ще размени един от съществуващите си котли на въглища. Това ще докара до значително редуциране на въглеродните излъчвания и ще разреши на предприятието да остане конкурентно на пазар, където се състезава с производители без разноски за квоти.

Проектът е следващата инвестиция в завода, в който от приватизацията му преди 25 години от белгийската група Solvay (75%) и турската Sisecam (25%) са вложени 1.6 милиарда лева Приходите на девненското дружество за предходната година са 440 млн. лева, като в него работят малко под 500 чиновници.

Той е и късмет забележителна част от общините в страната да престанат да депонират боклуци и да стартират да ги третират като източник на материали и горива. Технология на плана
Реклама
Проектът ще се извършва от особено основано за задачата дъщерно сдружение - " Девня енерджи ", което е записано през май тази година с 54 хиляди лева капитал. Едноличен притежател е " Солвей Соди ". В края на септември компанията е подала писмо за капиталово желание в Регионална инспекция за опазване на околната среда - Варна, за създаване на апаратура за произвеждане на прегрята пара посредством оползотворяване на различни горива от неопасни боклуци и/или биомаса. Проектът наложително ще мине през оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС). Очакванията на компанията са строителството да стартира следващата година и да завърши до края на 2025 или началото на 2026 година

Самото оборудване ще бъде построено на площадката на завода в Девня, а създадената пара ще се употребява за лични потребности. Целта е да се замести производството на един от съществуващите котли на " Солвей Соди ", който работи на петрококс и въглища. Това ще докара до спестяването на 300 хиляди тона въглеродни излъчвания годишно. Съоръжението ще има 210 мВт термична мощ и ще създава 240 тона/час пара с високи параметри, а успеваемостта му ще е над 80%.

От компанията прецизираха, че планът ще бъде изпълнен с така наречен най-хубави налични техники. " Съществуват две такива технологии, като ние сме създали наш вътрешен разбор, само че при правенето на Оценка на въздействието върху околната среда ще съгласуваме с институциите и ще решим дали ще използваме единствено едната или смесена технология ", сподели Тодор Николов, шеф " Проекти за енергиен преход " в " Солвей Соди ". Планира се доставчикът на технологията да направи и построяването на оборудването, само че по думите на Николов това няма по какъв начин да стане без присъединяване на български подизпълнители.

Интересното за плана е, че той ще употребява основаната на сода бикарбонат технология SOLVAir за филтриране на димни газове, която е патентована от групата Solvay и очиства 99% от замърсителите. Преди няколко месеца " Солвей Соди " с годишен потенциал 200 хиляди тона, в която бяха вложени 60 млн. лева
Реклама
Точната инвестиция в новата апаратура следва да се посочи. По думите на изпълнителния шеф Спирос Номикос компанията няма проблем с финансирането на плана. " Има доста компании, които желаят да влагат в този план ", сподели той. От компанията се надяват и част от средствата да дойдат като дотация от Модернизационния фонд на Европейската комисия, където България към момента бави процедурата. Номикос изясни, че сходни планове в Европа се субсидират, тъй като вложенията са огромни. Той даде за образец аналогична апаратура на групата Solvay във Франция, която е получила безплатна помощ непосредствено от страната.
Номикос изясни, че сходни планове в Европа се субсидират, тъй като вложенията са огромни Фотограф: Анелия Николова
Гориво вместо отпадък

Инсталацията ще може да оползотворява 450 хиляди тона различни горива. Това включва както RDF, който се получава след механичната обработка на неопасни боклуци и откакто от тях са отделени материалите за преработване, по този начин и биомаса (слама от зърнени култури, царевични стъбла, дървесна биомаса и др.). Целта е да се употребява оптимално доста локален запас. Това обаче значи да се създаде верига на доставки, което изисква старания и от страна на страната и общините.

Изчисления на компанията демонстрират, че планът има капацитет да спести депонирането на най-малко 800 хиляди тона боклуци годишно. " Казваме го самоуверено, само че администрацията би трябвало да извърви един доста дълъг път, до момента в който се случи това ", сподели Николов. Той изясни, че концепцията е от тези 800 хиляди тона оптимално да се извлекат материалите, които могат да се рециклират, да се понижат до най-малко отпадъците за депониране, а остатъкът да се трансформира в различно гориво. Общините обаче имат потребност от финансова поддръжка от страната, с цел да могат да изпълнят такива планове.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР