Завод за хартия - Белово има годишен капацитет за производство

...
Завод за хартия - Белово има годишен капацитет за производство
Коментари Харесай

"Завод за хартия - Белово" скоро ще бъде свален от борсата

" Завод за хартия - Белово " има годишен потенциал за произвеждане на 58 хиляди тона разнообразни типове хартия и е най-големият производител в страната на тишу хартия

© Мария Съботинова Още по тематиката
Под хартиена преса

Вестниците в България към този момент са най-потърпевши от повишаващата се цена на хартията
27 апр 2018
" Завод за хартия Белово " с нов притежател
от Дневник,11 май 2003 " Завод за хартия - Белово " може скоро да не бъде обществено сдружение. Това стана ясно, откакто в края на август Комисията за финансов контрол позволи поправеното търгово предложение на мажоритарния притежател Pabolux, което планува цена от 2.25 лева на акция. Миноритарните акционери имат 28 дни да одобряват офертата, а капиталов медиатор е " Елана трейдинг ". В момента книжата на сдружението се търгуват на различния пазар на Българска фондова борса.

Собственост

Обект на търговото предложение са 436 858 акции или 7.6% от капитала. Останалите 92.4% от акциите се имат от Pabolux - 59.22% директно и 33.18% непряко през Padilux. И двете компании са регистрирани в Люксембург и имат гръцки шефове, само че собствеността им е пръсната, като по информация от търговото предложение никое лице не държи повече от 5% от капитала им. Изкупуването на миноритарния пакет в завода за хартия ще бъде финансирано със лични средства.

Предприятието беше приватизирано от гръцката Thrace Paper Mill през 1997 година, а няколко години по-късно беше трансфериран на двете люксембургски сдружения, които се счита, че са свързани със остарелия притежател.

Компанията

" Завод за хартия - Белово " има годишен потенциал за произвеждане на 58 хиляди тона разнообразни типове хартия и е най-големият производител в страната на тишу хартия. Листата на компанията включва както полуготови артикули (които образуват 70-80% от продажбите), по този начин и подготвени произведения като тоалетна хартия, кухненски ролки, салфетки, кърпи и така нататък под марката " Белана ". Близо половината от продукцията се изнася, като главните пазари са Гърция, Македония, Сърбия, Естония и Румъния.

През предходната година компанията е нараснала производството на хартия със 7.4% до 14 576 тона. Продажбите в размер като цяло нарастват с помощта на полуготовите произведения, до момента в който пласментът на подготвена продукция понижава. Нетните доходи от продажби се усилват със 7.9% до 27.6 млн. лева Заради нарастването на цената на главната суровина (целулоза) обаче разноските също нарастват и сдружението съвсем удвоява загубата си - 1.5 млн. лева за 2017 година по отношение на 887 хиляди лева за 2016 година

За тази година се чака растеж на продажбите от 6.6%. Износът ще резервира водещата си роля и ще носи малко над 55% от общите продажби.

Планове

Основната цел на Pabolux е да усъвършенства представянето на компанията. Очаква се " Завод за хартия - Белово " да усили доста продажбите на продукция, да понижи разноските и увеличи рентабилността си и да стартира да работи на облага. Според разбора в търговото предложение опция за това дава възходящото търсене, излизането на част от производителите от пазара и конкурентните цени на сдружението.
Планира се също да се усъвършенства дистрибуцията, като от лично разпространяване компанията премине към основаване на мрежа от дистрибутори и търговци на едро. Ще бъде ревизиран и обогатен портфейлът от артикули на предприятието. Както и до момента активността ще се финансира посредством композиция от лични средства и притеглен капитал. Засега от Pabolux не афишират съответни капиталови проекти.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР