Заведенията на известния венециански площад Сан Марко не са били

...
Заведенията на известния венециански площад Сан Марко не са били
Коментари Харесай

Бизнесът на заведенията страда силно заради коронавируса

Заведенията на известния венециански площад " Сан Марко " не са били по този начин празни от десетилетия. Както и самият площад

Празни маси, единични клиенти, които стоят надалеч един от различен, лимитирано работно време... Бизнесът на заведенията за хранене и питейните заведения страда изключително доста от ковид и ограниченията за битка против него, демонстрира опитът от засегнатите райони и страни. Не единствено поради въведените рестрикции за заведения, каквито има в Китай, а от през вчерашния ден и в Северна Италия, само че и тъй като хората сами стартират да заобикалят обществени места, секва и потокът на туристите, които постоянно са главният мотор на този бизнес.

В България към този момент няма оповестени ограничавания за заведенията след първите 4 случая на инфектирани, открити през уикенда. Но в случай че броят нарасне, неизбежно ще пострада и бизнесът на заведенията за хранене и питейните заведения.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Италианската диета

В Северна Италия, където за две седмици броят на инфектираните набъбна до над 7300, а жертвите са съвсем 370, държавно управление в неделя разгласи най-сериозните (извън Китай) към този момент ограничения и сложи под обсада 16 млн. души в 14 провинции в северната част на страната. Сред тях са цяла Ломбардия, елементи от Венето, Пиемонт, Емиля-Романя и Марке. Публичните събития стопираха, а доста обществени места като кина, театри, музеи и други са затворени. Заведенията също не са пощадени.

Баровете и заведенията за хранене ще работят единствено сред 6 ч. сутринта и 18 ч. вечерта, а притежателите им би трябвало да обезпечат такива условия, че посетителите да бъдат на разстояние най-малко 1 метър между тях. Предвиждат се и санкции за притежателите на обектите от 1500 евро, в случай че това условие не се съблюдава.

Не всички са подготвени да съблюдават разпоредбите, споделя Reuters. Агенцията цитира притежател на кафе-бар в Милано, който признава, че към момента сервира кафе на бара - италианците нормално пият кафето си бързо - накрак на бара, бърборейки един с различен.

" Не съблюдавам правилото, само че по този начин или другояче клиентите понижиха доста и нормално са сами. Обичайно заран изразходваме 7-8 кг кафе, до момента в който в този момент не доближаваме и 3 кг ", споделя той и споделя терзания, че евентуално ще затвори бизнеса си, в случай че епидемията продължи по-дълго.

Всъщност това е втората серия ограничавания за заведенията в Ломбардия. Преди две седмици те също бяха принудени за затварят в 18 ч., само че по-късно мярката бе вдигната. Още тогава локалните медии съобщаваха, че бизнесът на заведенията е паднал с близо 80%.

Китайско в кисел сос

Близо 70 - 80% спад по отношение на естествените обороти има и в Китай съгласно изследвания на локални асоциации на ресторантьори. Като най-засегната страната вкара и най-строгите ограничаващи ограничения, които са опустошителни за ресторантьорския бранш. Особено за дребния фамилен бизнес, в който са заети стотици милиони и който е доста значим за районните стопански системи на Китай.

На доста заведения за хранене, кафенетата, питейни заведения в огромните китайски градове просто бе подредено да затворят. Останалите работеха в лимитирани часове и единствено с доставки. Сега най-строгите ограничения са вдигнати отвън Хубей и заведенията за хранене стартират още веднъж да отварят порти, само че бизнесът към момента е фрапантно сгънат.

Освен неналичието на клиенти проблем е и дефицитът на личен състав, като доста от чиновниците са в карантина или са блокирани в родните си градове в Китай, които са посетили поради китайската нова година.

От отдалеченост

Доставките въпреки всичко са известно решение и точно по този метод част от заведенията за хранене в Китай не престават да работят. Развитието на тази ниша е освен метод за оцеляване на бизнеса, само че и значима услуга за милиони китайци, които живеят сами и съвсем не умеят да подготвят храна за себе си, защото до момента постоянно са се хранили на открито - в Китай уличната храна и храната от дребни фамилни павилиони и ресторантчета е извънредно налична.

Така с помощта на доставките - въпреки и оборотите да не доближават тези от преди вируса, част от дребните бизнеси съумяват да оцелеят. Представители на един от огромните снабдители на храна в Китай - компанията Meituan, споделят пред Business Insider да вземем за пример, че в последния месец поръчките им са нарастнали 4 пъти в съпоставяне със същия интервал на предходната година.

За най-малко 50% растеж на достaвките от китайски заведения за хранене в Ню Йорк оповестява и профилираното издание Eater New York, макар че няма случай на болест в измежду китайската общественост в града.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР