Завършват тримесечните археологически разкопки на великолепния римски град Рациария край

...
Завършват тримесечните археологически разкопки на великолепния римски град Рациария край
Коментари Харесай

Римски бани колкото 7-етажен блок откриха край Видин

Завършват тримесечните археологически разкопки на превъзходния римски град Рациария край село Арчар, Видинско.

Както се знае това е седалището на 7-ми Клавдиев легион и столица на римската провинция Крайбрежна Дакия. Този популярен град в продължение на десетилетия бе жертва на масирани иманярски попълзновения. През последните години обаче той заживява нов живот след сполучливите разкопки на доцент Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей към Българска академия на науките. А през тази година дружно с Перперикон, Вишеград, Мисионис, Провадия-Солниците и Хераклея Синтика е измежду шестте предпочитани от гледна точна на развиването на културно-историческия туризъм обекти, финансирани от предходното държавно управление.

Разкопките бяха посетени през днешния ден от проф. Николай Овчаров, който координира работата по шестте плана. Доц. Димитров сподели пред спонтанната конференция неповторимо непокътнатите до 3 м височина зидове на публичните императорски бани (терми) на Рациария. Оказва се, че те са доста по-големи от фамозните терми във Варна и съпоставими с такива монументи от Римската империя, като термите на император Каракала в Рим. През тази година са разкрити елементи от съблекалните и магазините, намиращи се наложително в такива публични бани. През 5-6 в. в изоставения величествен градеж е издигната раннохристиянска базилика – храм в известната епископия Рациария.

Макар и мощно разрушени през вековете, термите на Рациария явно са изключителни внушителни. Свидетелство за това са големите бази и капители за колони, изпълнени с невероятна каменна резба. По тях може да се пресметна, че са били високи по към 15 м, а самите здания са имали височина от повече от 20 м, т. е. колкото един сегашен 7-етажен блок.

При бъдещите разкопки се чака централните пространства на термите на Рациария да бъдат украсени с още каменна пластика и невероятни мозайки, което е наложително за архитектурни ансамбли от този вид. За това е належащо археологическите изследвания тук да продължат и през идната година със същите темпове. Въобще програмата с 6-те предпочитани обекта в България даде доста положителни резултати и би трябвало да не стопира до тук. Защото по този метод се развива културния туризъм в разнообразни точки на страната, и то на много изостанали в икономическо отношение региони, счита проф. Овчаров.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР