Завършил е професионалната гимназия по транспорт и енергетика Хенри Форд“,

...
Завършил е професионалната гимназия по транспорт и енергетика Хенри Форд“,
Коментари Харесай

Малин Кръстев, за когото всяка вечер на сцената е чудо

Завършил е професионалната гимназия по превоз и енергетика „ Хенри Форд “, мечтае да си купи кемпер и по цяло лято да обикаля из европейските столици и да попива от тяхната просвета. А като дребен една врачка му предсказва, че в никакъв случай няма да бъде безпаричен, тъй като го пазят от горната страна. И той, десетилетия по-късно, е склонен с нея, тъй като счита себе си за късметлия.

Всъщност това са по-малко известните обстоятелства за добре познатия артист Малин Кръстев , който на 24 май получи „ Аскеер “ за водеща мъжка роля в спектакъла „ Една испанска пиеса “ на Малък градски спектакъл „ Зад канала “. За водеща женска роля пък в същото зрелище беше отличена

Още със завършването на техникума Малин Кръстев в действителност изоставя моторите с вътрешно горене и влиза във „ ВИТИЗ “ със компетентност актьорско майсторство. Завършва през 1995 година и стартира работа в Младежкия спектакъл. Оттогава 52-годишният артист е бил на сцените на "Народния спектакъл ", "Театър 199 ", „ Сфумато “, МГТ „ Зад канала “ и доста други.

Днес е и помощник по актьорско майсторство в класа на проф. доктор Ивайло Христов в НАТФИЗ и преподава актьорско майсторство в младежка школа в Младежки спектакъл “Николай Бинев ”.

В театралното изкуство той вижда тип терапия, а поради нуждата от нея има вяра, че театърът в никакъв случай няма да изчезне.

„ Важно е по какъв начин се образува човек през театъра - това в действителност е необикновен тип терапия. Аз постоянно оприличавам болки на персонажи като свои персонални и съм откривал отговори на доста въпроси “,
 Малин Кръстев на церемонията по връчване на
Кръстев е играл в десетки филми, измежду които „ Хайка за вълци “ (2000), „ Врабците през октомври “ (2006), „ Моето мъничко нищо “ (2007), „ Единствената любовна история, която Хемингуей не разказа “ (2008), Prima Primavera (2009), „ Мисия Лондон “ (2010), „ Операция „ Шменти шапки “ (2011), „ Седем часа разлика “ (2011). Само през 2021 година той взе участие в няколко кино лентата, измежду които са “Чичо Коледа ” на Ивайло Пенчев, “Залог ” на Светослав Овчаров и “Януари ” на Андрей Паунов.

Добре прочут е и като един от първите водещи на „ Господари на ефира “ , в тандем с Васил Василев-Зуека.

Носител е и на премиите „ Аскеер “ и „ Икар “ за поддържаща мъжка роля, в постановките “Лазарица ” и “Веселите Разплюеви дни ”. През 2015 година и 2016 година година още веднъж печели “Аскеер ” и “Икар ”, само че този път за драматургия, за неговата режисура “Семеен албум ”.

Въпреки натовареното си всекидневие обаче, Кръстев продължава да има вяра в чудеса и намира такива в специалността си.

„ Чудо, в смисъла на знамение, ми се случва всяка вечер на сцената. Животът ни като даденост е едно огромно знамение - да ценим живота, това е най-голямото знамение и загадка! “, споделя още той в изявлението си за в. Труд.

Във екстаз е и от един от по-необичайните планове, в които взе участие „ Поетите “ на Диана Алексиева. Това е зрелище, при което актьорите рецитират лирика на сцената онлайн пред публиката.

„ Вече три години всичко се изкупува и самия факт, че едни хора седят и плачат на български стихове - такива неща ме учудват, т.е. не сме изгубена нация! “, споделя той.

Иска му се българите да са по-усмихнати хора и с изкуството си да им помогне да вдигнат глава.

„ Човек би трябвало да се вглъби в себе си, за се успокои и да стартира да се усмихва. Да вдигне глава - виждам, вървят по улиците хора вторачени в телефоните си - вдигнете глава, бе хора! Аз се пробвам да ходя с вдигната глава “, споделя Кръстев.

Теодора Бързакова е цифров публицист в Свободна Европа от 2019 година. Завършила е магистратура "Международна публицистика " в City University London и е работила 5 години в интернационалното радио BBC World Service.
Фейсбук конгрес Най-ново видео  80 години по-късно. Как картините на художничка, убита в Холокоста, стигнаха до правнучка ѝ  please wait
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР