Завърши първото заседание на Централната избирателна комисия."Няма сериозни проблеми в

...
Завърши първото заседание на Централната избирателна комисия."Няма сериозни проблеми в
Коментари Харесай

Получени са 30 сигнала за нарушения от началото на изборния ден

Завърши първото съвещание на Централната изборна комисия.

"Няма съществени проблеми в изборния ден. Няма закъснения в отварянето на изборните комисии. Където е било належащо, са сменени членовете на секциите. Постъпилите все още тъжби и сигнали по отношение на изборния ден са към 30. Голяма част от тях се отнасят до общинските изборни комисии. Предприети са мерки”, съобщи представителят на ЦИК Александър Андреев.

57 досъдебни производства е образувала Прокуратурата за закононарушения, свързани с изборния развой, заяви основният прокурор Сотир Цацаров.

От тях 37 производства са директно за изборни закононарушения,останалите 18 са за други закононарушения, свързани с изборния развой, или осъществени от лица с имунитет.

От 57 досъдебни производства 9 се преглеждат като бързи производства, а останалите 48 – по общия ред.

Преписките, по които се прави инспекция по подадени сигнали до този миг са 690, по 39 от тях са постановени отводи, 29 са изпратени на други органи, и по 202 преписки и в този момент сега се правят инспекции.

Сотир Цацаров сподели още, че са снети и 9 имунитета досега, още 5 оферти чакат в правосъдната палата и занапред ще бъдат преценявани. За 9 лица има повдигнати обвинявания.

От 9-те лица със свален имунитет двама са претендент кметове и останалите са претенденти за общински съветници. Чака се искане, отправено от прокуратурата до ЦИК за снемане имунитета на още 5 души.

В съпоставяне с предните локални избори през 2015-та година досъдебните производства са намалели на половина.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР