Завърши консервацията на мозайките на паметника Бузлуджа. Наследството от комунистическия

...
Завърши консервацията на мозайките на паметника Бузлуджа. Наследството от комунистическия
Коментари Харесай

Опаковаха Бузлуджа: Завърши консервацията на мозайките на паметника

Завърши консервацията на мозайките на паметника Бузлуджа.
Наследството от комунистическия режим се разрушава повече от 3 десетилетия, а с възобновяване са се заели от фондация „ Проект Бузлуджа “.

Мозайките от външния кръг на така наречен паница на Бузлуджа ще бъдат предпазени от зимата със особено построен заслон, за който са ушити 600 квадратни метра текстил.

„ Условията са доста тежки, до 120 км/ч. е вятрът тук, по тази причина структурата, която сме построили е доста постоянна, едно платно е напълно малко и ще може да издържи на напъна напразно и климатичните условия тук “, изясни арх. Дора Иванова, началник на „ Проект Бузлуджа”.

Снимка: btvnovinite.bg

Част от средствата са събрани посредством акцията „ Осинови мозайка “, в която персони и компании са поели финансирането. В процеса по опазвнето на мозайките са се присъединили и десетки доброволци.

Едно от най-големите творби на мозаечното изкуство за XX век в Европа се намира на Бузлуджа – 1000 квадратни метра мозайка и над 2,5 mln. камъчета, така наречен тесери. Някои от тях са опадали поради разрухата на Бузлуджа, други към момента стоят, само че цялостната им реституция следва.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Мозайките и от двата кръга са нормализирани и предпазени. Успяхме да приключим в точния момент преди зимата. Тази мярка е към този момент потвърдена, защото по вътрешите мозайки, които бяха предпазени предходната година, нямаме нови опустошения и можем да продължим работа по опазването на цялата постройка “, сподели Никифор Харалампиев, основен помощник в катедра Реставрация, НХА.

За да се отвори Бузлуджа за гости, се работи в две направления - ремонт на покрива и повсеместен ремонт.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР