Затворили сме очи, седим кротко с кръстосани крака, дишаме дълбоко

...
Затворили сме очи, седим кротко с кръстосани крака, дишаме дълбоко
Коментари Харесай

Тайната на успешната медитация

Затворили сме очи, седим добродушно с кръстосани крайници, дишаме надълбоко и... се усещаме пъклен дискомфортно. Дори сме малко смутени от това, че през съзнанието ни минават хилядите " заглавия " на проблемите, дилемите и уговорките, които ни чакат да им обърнем внимание.

Много от нас са опитвали да се допрян до медитативното положение - въпреки всичко тази процедура датира от хилядолетия и има голям брой научно потвърдени положителни резултати. Но, заради някаква причина, няколко минути след безмълвни битки със личните мисли, опитите ни постоянно са приключвали без триумф.

 Снимка 350477

Някак извънредно дискомфортно е да седим в безмълвие и тишина, и да чакаме грандиозността на финия свят да завладее лудницата на будното ни схващане. Чувстваме се физически неловко и даже безсмислено, пробвайки се да утешим неспирния поток от мисли.

 Снимка 297029

Точно в този дискомфорт се крие и ключът към сполучливата медитативна процедура.

В днешно време човешкото схващане е залято от стимуланти и информация, повече от по всяко време било. Мозъкът толкоз обожава тази ангажираност , че когато се опитаме да я редуцираме посредством медитация, той изпраща сигнали на тревога, дискомфорт, раздразнителност и други чувства, които ни принуждават да прекратим практиката си.

Борбата с мозъка по време на медитация не е толкоз битка с мислите, колкото битка с всички тези смущаващи чувства на бездейност и неподвижност. Като устояваме волево на личното си вътрешно неразположение, ние в действителност съумяваме да потопим пръст в дълбините на същинската медитация.

 Снимка 331677

Колкото повече упражняваме мозъка си със съзнателни медитативни извършения, толкоз повече ще виждаме резултатите на практиката. Веднъж устояли на личното си цунами от чувства в тишина и успокоение, сме доста по-склонни да запазим баланс и вътрешна естетика в действителните провокации и стресови обстановки на идния ден.

Нужно е само да се концентрираме върху това, че ще успеем да останем неподвижни и центрирани, без значение какъв брой некомфортно се усещаме в тялото си - също като да се возим в препълнен рейс през лятото.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР