Затваряне на всички гранични контролно-пропускателни пунктове при очакване на интензивни

...
Затваряне на всички гранични контролно-пропускателни пунктове при очакване на интензивни
Коментари Харесай

Борисов иска затваряне на границите за ТИР-ове при снеговалеж

Затваряне на всички гранични контролно-пропускателни пунктове при очакване на интензивни снеговалежи и навявания. Това е изискал министър председателят Бойко Борисов от министрите на вътрешните работи и на районното развиване, излиза наяве от оповестената стенограма от съвещанието на държавното управление в сряда. 

Поводът за това искане е затрудненото разчистване на пътищата поради тежкотоварни камиони, които не могат да продължат пътя си поради снегонавявания. 

Според Борисов по този начин се прави двойна работа:

БОЙКО БОРИСОВ: Приема се.

Да обърна внимание на министър Нанков и министър Радев – когато се зададе такова време или има метеорологична прогноза, че ще има навявания, снеговалежи и такива студове, да се работи превантивно. Затваряте КПП-тата за ТИР-ове, с цел да не могат да влизат в България, до момента в който не се разчистят пътищата.

Практиката какво демонстрира – тъй като влизат в страната, нареждате ги по автомагистралите. След това не може шест платна да се изчистят по едно и също време, тъй като те пречат. Когато тръгнат след това, отново би трябвало да се пускат снегорини да изчистят спешните ленти. Двойна работа! За задачата превантивно спирате, когато се чисти, и когато са проходими пътищата – тогава пускате. Километри опашки от ТИР-ове и хората страдат тук във виелиците, а в това време ние не можем да си свършим работата. Така че, двамата министри в съгласуваност и съгласувайте, несъмнено, с Румъния, Гърция, Сърбия и Македония, оттова откъдето имаме вход.

Нанков!

НИКОЛАЙ НАНКОВ: Господин министър председател, сътрудници, мисля, че най-важното в тази ситуация, в действителност, при извънредно интензивния снеговалеж, главно в Източна България, който понастоящем продължава, сме затворили „ Тракия “ от Карнобат до Ветрен, до Бургас, „ Хемус “ знаете, че затваряхме, Каспичан – Шумен, и добре, че нямаме бедстващи хора. Имахме единствено три обстановки, където с сътрудниците от Министерство на вътрешните работи и от защитата след обезпечаване на тежка техника успяхме да ги извадим. При затворени пътища и при контролиране на придвижването от пътни служители на реда те са се набили в преспите. Такъв беше казусът в Никопол, по този начин беше казусът в Добрич на 26-ти вечерта. Същото е и с ТИР-овете.

БОЙКО БОРИСОВ: Затова ви дадох рецепта по какъв начин се лекува това нещо и повече да не се получава.

Министър Московски, Министерството на превоза през вчерашния ден бързо реагираха, не че би трябвало това да става процедура, само че като гледах по какъв начин страдат в Тимишоара майки с деца, наши сънародници, взехме решение да изпратим огромния аероплан да прибере колкото може хора до Пловдив. Така че, справихме се с това, само че нека фактически да не се повтаря.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР