Засилващият се недостиг на електроенергия в Китай спря производството в

...
Засилващият се недостиг на електроенергия в Китай спря производството в
Коментари Харесай

Засилващият се недостиг на електроенергия в Китай спря производството в множество заводи

Засилващият се дефицит на електрическа енергия в Китай спря производството в голям брой фабрики, в това число в редица снабдители на Apple и Tesla, до момента в който някои магазини в североизточната част на азиатската страна, работещи на свещи, както и доста търговски центрове, започнаха да затварят по-рано, оповестява.

Many Apple, Tesla suppliers halt production in China amid power pinch

През предходната седмица се постановиха ограничавания на потреблението на ток в доста елементи на Североизточен Китай, а жителите на градове, в това число Чанчун, показаха, че режимът е настъпил по-рано и е траяли по-дълго време, показват китайските държавни медии.

В понеделник State Grid Corp (държавната електро-мрежова корпорация на Китай) пое ангажимент да обезпечи главно зареждане и да избегне спирания на електричеството.

Прекъсванията при подаването на електрическа енергия в Китай, които бяха породени от лимитираните доставки на въглища и стягане на стандартите за нездравословните излъчвания, нанесе вреди на индустриалното произвеждане в няколко района на страната и попречва вероятностите за стопански напредък, показват редица анализатори.

Негативното влияние върху семействата и неиндустриалните консуматори настава, когато нощните температури се намалят до съвсем точката на заледяване в най-северните градове на Китай. Националната енергийна администрация (NEA) изиска от въглищните и фирмите за природен газ да обезпечат задоволително енергийни доставки, с цел да поддържат топли домовете през зимата.

Проблемите с електроснабдяването изнервят китайските фондови пазари в миг, когато втората по величина стопанска система в света към този момент демонстрира признаци на закъснение на възобновяване.

В същото време китайската стопанска система се бори с рестриктивните мерки в имотния и софтуерния бранш и с терзания по отношение на бъдещето на изправената пред банкрут огромна компания за недвижими парцели Evergrande.

Ограничените доставки на въглища и стягането на стандартите за нездравословните излъчвания провокираха дефицита на електрическа енергия в Китай.

Китай даде обещание да понижи енергийния интензитет с към 3% през 2021 година, с цел да извърши своите климатични цели. Властите в обособените провинции също ускориха през последните месеци използването на рестриктивните мерки на излъчванията, откакто единствено 10 от 30 континентални района съумяха да реализират енергийните си цели през първата половина на актуалната година.

Прекъсването на мощността визира от седмици редица производители в основни индустриални центрове на източното и южното крайбрежие. Няколко основни снабдители на Apple и Tesla стопираха производството в част от заводите, оповестява Ройтерс.

Some Apple, Tesla suppliers suspend production in China amid power pinch - Reuters

Най-малко 15 китайски компании показаха, че производството им е било нарушено заради рестриктивните мерки в електроподаването, до момента в който повече от 30 компании с китайски интервенции, които са листвани в Тайван, са прекратили работата си, с цел да спазят рестриктивните мерки за изразходване на електрическа енергия.

Стоманената, алуминиевата и циментовата индустрия също са мощно наранени от ограничението на производството, като към 7% от индустриалния потенциал на алуминия е спрян и 29% от националното произвеждане на цимент е наранено, разясняват анализатори на Morgan Stanley. Те показват, че хартиената и стъкларската индустрия могат да се окажат идващите промишлености, които ще се сблъскат с спирания на доставките.

Засегнати са и производителите на химикали, багрила, мебели и соево брашно, както и сезонното произвеждане в Китай на редица други основни промишлени артикули.

Негативните последици от дефицита на електрическа енергия накараха някои анализатори да намалят вероятностите си за растежа на китайската стопанска система през 2021 година

Банката Nomura понижи прогнозите си за напредък на Брутният вътрешен продукт за третото и четвъртото тримесечие надлежно до 4,7% и 3,0%, от 5,1% и 4,4% преди този момент, а целогодишната си прогноза за 2021 година до 7,7% от 8,2%.

" Шокът с електрозахранването във втората по величина стопанска система в света и максимален индустриален производител ще се популяризира и ще повлияе на международните пазари “, обявиха анализатори на Nomura, предупреждавайки, че могат да бъдат наранени световните доставки на текстил, играчки и машинни елементи.

Анализаторите на Morgan Stanley пък показаха, че в случай че има удължение на свиването на производството, то може да отнеме 1% растежа на Брутният вътрешен продукт на Китай през четвъртото тримесечие.

През предходната седмица огромните производители на въглища в Китай се срещнаха, с цел да се опитат да разрешат дефицита и да лимитират увеличението на цените.

Китай, най-големият консуматор на сила в света и максимален източник на парникови газове, водещи до климатично стопляне, съобщи, че има за цел да реализира пик при нездравословните въглеродни излъчвания до 2030 година, след което те бъдат сведени до нулата до 2060 година.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР