Засилените проверки във връзка с Великденските празници се извършват по

...
Засилените проверки във връзка с Великденските празници се извършват по
Коментари Харесай

Как да разпознаем българското от вносното агнешко месо

Засилените инспекции по отношение на Великденските празници се правят по заповед на изпълнителния шеф на БАБХ - в интервал от 08.04.2024г. до 08.05.2024г. Те са част от формалния надзор, който организират инспекторите от Агенцията. Проверките, които се правят по проект, по сигнали и тъжби на жители също не са спирали.

От 08 април до 30 април са осъществени 3856 инспекции на територията на страната (производствени предприятия, хранилища за търговия с храни, обекти от ТМ и ОХ, пакетиращи центрове за яйца, общински пазари). Съставени са 17 акта за определяне на административни нарушавания. Издадени са 54 бр. наставления.
 
Количества възбранени и ориентирани за заличаване храни по разнообразни аргументи (неустановен генезис, изминал период на валидност, предложение на замразени агнешки субпродукти като охладени) - 228 кг. от скотски и 59 кг. от неживотински генезис, 20 л прясно мляко и 330 бр. яйца Затворени са 3 обекта.

Потребителите би трябвало деликатно да четат етикетите и да пазарят от регламентирани места. Агнешкото месо би трябвало да е маркирано и да е с щемпел – наследник за генезис България и червен за вносно месо. 
Ако месото е било замразено и по-късно се предлага в охладено положение, то това би трябвало да е ясно обозначено на мястото на излагане.

При яйцата маркировката стартира с цифра за метода на развъждане на птиците. Последвана е от две латински букви, които демонстрират страната на генезис, след което е регистрационният номер на животновъдния обект, от който произлизат птиците.

Друга обичайната храна за трапезата по време на празниците е козунакът. БАБХ поддържа обществен указател на операторите, които правят търговия с храни от разстояние, включително и козунаци. Единствено операторите, които са вписани в регистъра, подлежат на формален надзор от страна на Агенцията и предлаганите от тях храни, дават отговор на критериите за сигурност. Важно е козунаците да бъдат с обезпечен генезис и подложен етикет, обозначаващ производител, състав и период на валидност.

До момента при осъществените инспекции по заповедта тази година е открито, че боите за яйца на нашия пазар са безвредни. Те се оферират от утвърдени производители и търговци, заяви Труд.

Най-честите нарушавания, касаят липса на разгласен генезис на месото, предлагано на витрините в комерсиалната мрежа и неразбираем щемпел.

По време на почивните дни и дните на формалните празници 01.05.-06.05.2024 година, включително, ще бъдат обезпечени дежурни инспектори във всички ОДБХ, които да обезпечават активността на контролния орган и да реагират на сигнали на жители.

Сигнали за нередности потребителите могат да подават на Горещия телефон – 0700 122 99 и през онлайн формата на уеб страницата на БАБХ. 

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР