Защо темата за минералната вода все води до челен слъсък

...
Защо темата за минералната вода все води до челен слъсък
Коментари Харесай

Лъжливото овчарче откри минералната вода

Защо тематиката за минералната вода все води до преден слъсък сред администрацията и жителите на София? Чиновниците си мислят, че оповестяват добра вест, а жителите се наострят и заговарят за митинги?

Такива въпроси се появиха, откакто кметът на регион " Овча купел " Ангел Стефанов заяви, че след дълги премеждия експертният съвет за запазване на недвижимите културни полезности към Министерството на културата - така наречен СЕСОНКЦ, е одобрил идейния план за реституция на банята в квартала. Пост на Стефанов във " Facebook " разкри, че обявената преди 4 година самодейност „ Изграждане и развиване на център за върхови достижения „ Наследство БГ “ е на финалната си права. Тя планува в банята, която е монумент на културата, само че дълги години пустее и се разрушава, да бъде основан Център за проучване на лечебните свойства на минералните води. Проектът  " Наследство БГ "   е утвърден за финансиране с 29.8 млн. лева по Оперативна стратегия " Наука и обучение за образован напредък " на Европейски Съюз.

Изненадващо или не, новината за новото бъдеще на остарялата баня не вдъхнови нито жителите на " Овча купел ", нито другите софиаяци. Най-честите мнения бяха, че очевидно ще се акцентира на научната активност и че жителите повече няма да видят постройката в главната й функция - на минерална баня. Наложи се зам.-кметът по културата на София доцент Тодор Чобанов да коментира, че комлексът ще работи и като СПА център, и като изследователско звено. " Нека няма никакви подозрения, че желанията са за възобновяване и потребление на минералната вода. Аналогиите с Централна баня са безпочвени ", разяснява Чобанов по Българска национална телевизия.

Именно последното изречение дава отговор на въпроса

 

за какво софиянци не имат вяра в обещания.

 

София има скъп запас - лековити минерални води. Но столичани могат единствено да пият от тях, а ходят другаде, с цел да се лекуват. Някогашната Централна баня дълго бе затворена, а в този момент работи - само че като исторически музей. А преди 2 година същият зам.-кмет Чобанов внесе предложение в СОС двата огромни басейна на Централната баня - мъжкия и женския, да се преустроят в зали за театрални и музикални представления. Част от парите още веднъж трябваше да дойдат по европрограма. " Това решение ще обезпечи по този начин нужната лична сцена в идеалния център за общинските оркестри и театрални сформира, ще разреши провеждането на разнообразни публични събития на Столична община в историческа среда ”, пишеше в предлагането.  То бе посрещнато на нож, а столичани започнаха да се провеждат в групи за митинги. Но управниците не стопираха да повтарят, че откакто южното крило към този момент е музей, и другите браншове на банята трябва да имат сходно предопределение.  За опрощение бе измислена опорната точка, че дебитът на извора наоколо до джамията Баня баши бил толкоз намалял при градежа на метрото, че не можел да обслужва предстоящ балнеоложки център.

Управляващите сякаш осъзнаха, че няма да пречупят съпротивата на софиянци. И откакто с години Фандъкова и компания твърдяха, че единствено частен вложител може да възкреси банята, а мераклии няма, конкурс на общинското дружество " Софияплан " през 2020 година сподели, че разновидности въпреки всичко има.

 

В състезанието участваха десетки планове,

 

а неотдавна 15-членно жури отличи три, всеки от които планува на площад " Бански " №1 да се построи съвременен СПА комплекс, което да се случи с публично-частно партньорство. 

Най-много точки получи плана на екипа " Софийски терми ". Втори се подреди обединяване с японско присъединяване - Kengo Kuma&Associates Inc и Ямазаки+Иванова Архитектс ", следван от  " Историческа баня ". Ръководителят на " Софийски терми " арх. Слава Савова заяви, че вероятният дебит на извора е от 20 до 22,4 л. в сек, а не 16 и даже 12 л./с., както твърдяха от ГЕРБ. Савова осведоми още, че изворът не се употребява пълноценнно и че близо 525 млн. л вода всяка година просто изтичат в канализацията. И че единственото приложение на минералната вода, отвън това столичани да си я наливат от чешмите, е отоплението на Музея на София.

Концепцията на " Софийски терми " планува изграждане на дребен и огромен открит басейн на покрива на банята. Големият ще е с диаметър 4 м., а по-малкият - с 1,5 м. Идеята е двата басейна да се оформят върху нова структура, която да свързва източното и северното крило. " Софийски терми " залагат и на вътрешен басейн в двора. Най-харесаният план планува също коминът на ЦМБ да се трансформира във визуален акцент, а на площад " Бански " да появи воден павилион. " Софийски терми "

 

са помислили и за публичните чешми,

 

като за понижаване на автомобилното стълпотворение се предлага водачите да бъдат обслужвани от водоналивна станция. 

Освен построяването на съвременен СПА комплекс  планът на Kengo Kuma&Associates Inc и " Ямазаки+Иванова Архитектс " планува в радиус от към 300 метра да се построят минерални чешми, които да заменят тези пред Дома на киното. Идеята е българската столица да се открои като град на термите. Оттеклата се вода пък ще се употребява за загряването на площад " Бански ". Този план също планува вътрешните басейни в банята да се възстановят и към тях да се прибавят нови услуги. Видимо впечатлен от естествените дадености на София, екипът с японско присъединяване залага и опция за комбинирано посещаване на Витоша и на ремонтираните централни терми. 

" Историческа баня " също натъртва на това, че е неприемливо София да пилее милиони литри вода и да не развива туристическия си имидж като СПА дестинация. И планува възобновяване на банята като балнеоложки център, като също така залага на развиването на зоната към нея в регион за отдих и разходки. 

Резултатите от състезанието на " Софияплан " очевидно се посрещат с радост от тези, които схванаха за тях. Стои обаче открит въпросът дали градската администрация в действителност счита да ги осъществя. Макар софиянци да гледат на бликащата вода като на злато, на екипа на Фандъкова потокът по-скоро й се вижда черен. Последният образец в тази посока бе, че след началото на COVID-пандемията едно от първите неща, които общината направи поради свиващите се доходи, бе да отреже от финансовата си стратегия парите за ремонта на друга баня - в Горна баня. Преди дни пък стана ясно, че същата няма да е приоритет и в новия общински бюджет за 2021 г. 

 

Затова е мъчно да се повярва,

 

че освен това ръководство София ще изпълни амбициозния проект за развиване на минералните извори в града, показан през 2017 г. от основния проектант Здравко Здравков (под чието ръководство е и упоменатото " Софияплан). Документът се нарича  " Програма за оползотворяване на хидротермалните запаси от минерални води на територията на Столичната община ". В него са заложени редица иновативни решения - да вземем за пример геотермално отопление на учебни заведения и детски градини и развиване на водоналивна (бутилираща) индустрия.

Програмата планува възобновяване на " обичайните балнеокурорти " - Банкя, Горна баня и Панчарево, и създаване на нови - между Локорско и Войнеговци, в Симеоново, Бояна и Панчарево. От концепцията се схваща, че от 2011 година на кмета на София са предоставени 8 извора за ръководство за период от 25 година Предлага се всички те да се употребяват - в центъра, в “Лозенец ”, “Надежда ”, “Свобода ”, “Овча купел ”, " Баталова воденица ", Панчарево, в Железница. Идеята е този в Баталова воденица  да се впрегне във водната пързалка в парк “Възраждане ”, което е един от дребното финализираните до момента планове. По отношение на находището " Лозенец " в програмата написа, че неговите води би трябвало да станат част от водоналивен ъгъл и при планове за зелени площи по бул. " Христо и Евлоги Георгиеви ". Изворът в " Свобода " пък би трябвало да зареди рекреационен център към стадион " Локомотив ". Това находище дружно с извора в " Надежда " би трябвало да се употребяват и за построяването на център в Северен парк. 

Програмата на основния проектант планува и оформянето на модерен СПА център в северното крило на ЦМБ. " Ползите от осъществяване на Програмата са в няколко аспекта - главно за цялото общество, което получава достъп до минерални води, понижаване на разноски за отопление/охлаждане, развиване на туристическия бранш на база хидротермални обичаи ", се споделя в претекстовете за правенето на документа. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР