Защо Св. Георги убива змея? Този въпрос повежда Марта Младенова

...
Защо Св. Георги убива змея? Този въпрос повежда Марта Младенова
Коментари Харесай

В митологичните лабиринти на легендите за Св. Георги с иконописеца Румен Москов

Защо Св. Георги убива змея? Този въпрос повежда Марта Младенова в митологичните лабиринти на легендите, иконите и… Града на сънуващите книги на Валтер Мьорс. Неин сателит в това премеждие е иконописецът Румен Москов, който най-вече обича да рисува Св. Георги.
Св. Георги е роден в Кападокия, татко му е бил римски легионер – стартира разказът на Румен Москов.

Св. Георги бил безсънен, упорит, напредничав юноша, бързо издигнал се в армията. Конфликтът с римската просвета и езически ритуали настава след императорската заповед за гонения против християните.

„ И той отхвърля да извърши заповед неговият зависещ легион да изтребва християни. Той е задържан и заведен при императора на съд. Подлаган е на най-различни мъчения, само че не се отхвърля от християнската си религия. С името на Исус Христос той влиза във всяко тестване или наказване, което му постанова императорът и го преодолява . “

За чудесата на Св. Георги мълвата се разнася бързо. Пред тъмницата, в която бил затворен, се събирало множество…



„ Понеже Св. Георги бил извънредно уважаван и помагал на хората, това се свързва с приказката за ламята и златната ябълка. Някак са се преплели. Кой различен, с изключение на подобен героичен, храбър юноша като Св. Георги на бял кон с копие да прободе змея и да избави града и хората?

Католиците рисуват Св. Георги с рицарски доспехи, прецизира Румен Москов. „ И го рисуват доста по-реалистично, в духа към този момент на ренесансовото изкуство. “

Змей Митоблудни от Града на сънуващите книги към този момент е намерил точната страница в речника на българската митология и там четем, че змеят е митично създание, което заема едно от основните места още от времето на славянското езичество. Наподобява змия, само че е доста по-голямо, постоянно с криле, с повече от една глава и с друга семантична натовареност – най-вече негативна.

Не липсват обаче и положителни качества – змеят постоянно е считан за собственик, от време на време даже покровител, люспите му са лековити , само че си е заплашителен – в случай че два змея се сбият, се появява гръмотевична стихия, постоянно отвлича новородени деца или пък влиза в домовете през нощта и се люби с млади моми – въобще, комплициран облик.

Едно от най-известните чудеса, осъществено от Свети Георги, поради което постоянно е изобразяван на иконите като конник, убиващ дракон, се е случило покрай град Вирит в сегашен Бейрут, близо до град Лида.

Там в огромно езеро живеел заплашителен звяр. За да бъде умилостивен, му давали по едно дете, както бил заповядал шефът. Когато пристигнал и неговият ред, той предиздвикал щерка си да облече най-красивата си одеждa и да отиде при езерото. И тук сюжетите на приказката и на легендата за Св. Георги се преплитат. Вместо най-малкият брат от приказката се появява обликът на Свети Георги, който дошъл на бял кон и пробол змея с копието си.

Защо има икони, в които змеят е без крила? В публикация от съветски откривател на каноничната живопис се отбелязва, че в най-ранните съветски икони змеят е без крила, само че по-късно се появяват в по-късните изображения .

 Икона на светеца без кон и дракон

Това към този момент е въпрос на личностна интерпретация, споделя иконописецът Румен Москов. Според него има значение и по кое време са рисувани иконите, тъй като има примитивни въздействия, когато концепцията била да не се прилича нищо действително и да се изрази единствено духовното в облиците на светиите.

„ По-късно се появяват, в края на готиката, първи проблясъци на натурализъм, които навлизат и в иконописта. /…/ Хората се обръщат повече към светското, не толкоз църковните канони. Вкарват към този момент всемирски детайли - облекло, съдове, неща, които са били настоящи за интервала, в който е била рисувана иконата. Змеят дали е с крила или без крила е личностна интерпретация на самия иконописец. Канонът за Св. Георги не е толкоз непоколебим . “

Храбростта и силата на Свети Георги са в неговата религия и във обстоятелството, че в никакъв случай не отстъпва от личните си убеждения, а не от убийството на змея, безапелационен е иконописецът Румен Москов, който също има вяра, че и в наши дни да бъдем себе си и да творим положително е най-храброто действие. Румен обича да рисува и Свети Мина, само че сякаш обичаният му облик остава този на Свети Георги.

Смелостта на светците е в отстояване на християнската религия – една полезност, която на нас ни липсва в днешно време . “

Иконописецът е обожател на рока. За мнозина иконописта и рокът са несъвместими, не и за него. Отвъд рекомендациите зографите да съблюдават пост и молитва и да водят по-смирен живот, той слуша рок музика и рисува икони.

„ Като рок музиката не ме прави нападателен, небрежен. Аз съм извънредно акуратен в работата си. Рок музиката не въздейства на рисуването, нито на мисълта ми. “

Цялата история за Св. Георги и змея от предаването „ Изотопия “ е разгърната в звуковия файл. 
Снимки: Румен Москов
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР