Защо обичаме захарта? Какво се случва с тялото ни, когато

...
Защо обичаме захарта? Какво се случва с тялото ни, когато
Коментари Харесай

Опасно, но сладко: какво се случва с тялото ни, когато хапваме захарни изкушения

Защо обичаме захарта? Какво се случва с тялото ни, когато консумираме сладки храни? И за какво някои хора избират точно този вид вкусотии, а други – солените? Отговорите на тези въпроси може да откриете в поредицата „ Знаеш ли по какъв начин ”, предавана по канала Da Vinci в .

По езика ни има хиляди папили – профилирани кафези, които разпознават избрани усети. При допира на захарта с някоя от тях се получава сигнал, който от вкусовите рецептори на езика се предава към мозъка. След това се задействат центрове със секреция на допамин – хормонът на удоволствието. Мозъкът ни стартира да ни предизвиква да ядем повече захар, с цел да имаме повече допамин. Именно на това се дължи фактът, че съвсем всички хора обичат сладкото.

Всеки обаче възприема усета на захарта по друг метод. При опити е открито, че мнозина намират за извънредно сладко нещо, което за други напълно не е такова. Това се дължи на генетични особености.

Всички ние имаме разнообразни вкусови рецептори, тъй като както цветът на очите или косата ни, по този начин и съставът на езика ни зависи от генетиката ни. Освен това нашите родители ни предават усещането си за усет още от бременността. Много от питателните субстанции и ароматите минават непосредствено през плацентата. Бебето всмуква тези усети и след раждането може да има някои вродени желания.

 кафе и сладко iStock

Друга причина за любовта ни към захарта са енергийните ни потребности. Когато см доста гладни, ни притеглят храни с висока енергийна стойност – мазни и сладки. Именно по тази причина децата толкоз доста обичат сладкото.

Разлика в желанията за храните има и сред мъжете и дамите. Представителите на мощния пол по-често протягат ръка към соленото, а дамите – към сладкото.

Супер развлечение и безвредна среда за деца EON Kids:
EON за деца – част от , е занимателна и безвредна цифрова среда, която децата елементарно ръководят сами. Телевизионните канали и наличие са особено подбрани за деца. Можете да създадете EON профил на вашето дете съгласно неговата възраст, платформата дава възможност и за основаване на голям брой детски профили със занимателна картинка за аватар. С EON TV детето ви ще се наслаждения на определено наличие на всички устройства.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР