Защо интернет потребителите вече не искат да вярват на Facebook?След

...
Защо интернет потребителите вече не искат да вярват на Facebook?След
Коментари Харесай

Любовта си отиде: защо капитализацията на Facebook се срина с 23%

Защо интернет потребителите към този момент не желаят да имат вяра на Фейсбук?
След публикуването на финансовите резултати за второто тримесечие на 2018 година, което завърши на 30-ти юни, акциите на Фейсбук се сринаха с над 20%. Информацията е на авторитетния WSJ. Компанията остава печеливша и усилва броя на потребителите, само че темпът на растеж се оказа по-нисък от упованията на вложителите.

Добре е известно, че потребителите са главната стока на Фейсбук. Именно тях продава обществената мрежа на рекламодателите. Колкото повече консуматори, толкоз повече реклами – и толкоз повече вложения. Като разследване от това и по-голяма пазарна капитализация на компанията.

Статистиките демонстрират, че в Европа потребителите на Фейсбук са намалели от 377 милиона на 376 милиона, а в Съединени американски щати няма никакъв растеж – 241 милиона души. Това докара до намаление растежа на приходите от 3,14% в първото тримесечие на 2018 година до 1,54% през второто тримесечие.

Във връзка със абсурда с Cambridge Analytica през месец март, Зукърбърг обедня с $13 милиарда заради рухването цената на акциите на обществената мрежа. Но след неговото чуване в Сената, акциите на Фейсбук нарастнаха с 4,5% и той си върна $2,8 милиарда.
Падението
Първо, броят на американските консуматори наподобява доближи сериозната точка – всички американци, които желаят да употребяват обществената мрежа, към този момент са се записали. Пределът към този момент е съвсем доближат. Същото важи и за крайния брой на „новите“ консуматори от другите страни.

Второ, абсурдът с Cambridge Analytica. Тук от една страна потребителите схванаха, че обществената мрежа от дълго време събира техните данни. От друга страна, оказа се, че и други компании, а освен Cambridge Analytica, имат достъп до тази информация, а Фейсбук по никакъв метод не управлява тези процеси.

Историята с предизборната акция на Тръмп, в границите на която Cambridge Analytica е могла да оказва въздействие на избора на гласоподавателите посредством обществената мрежа, нямаше по какъв начин да не окаже въздействие на финансовите индикатори. Още през месец март, след чуването в Конгреса, Зукърбърг се извини за позволените неточности. Едновременно с товаи даде обещание да укрепи контрола на персоналните данни, да стартира битка с подправените вести и се съгласи с нуждата от държавно контролиране и въвеждането на закона за „Честната реклама“. Всички тези ограничения доведоха до намаляването на рекламодателите и броя консуматори. Фейсбук потребителите даже подеха акция за заличаване на своите страници от обществената мрежа с хаштаг #DeleteFacebook.

Трето, броят на европейските консуматори понижа, тъй като Европейски Съюз вкара новото законодателство за предпазване на персоналните данни. Законът GDPR влезе в действие на 25 май и контролира събирането и съхраняването на персоналните данни на жителите на Европейски Съюз. Сега всеки консуматор има законното право да даде или да не даде единодушието си, дали неговите данни да се обработват, а не да е склонен по дифолт. И ето, съгласно тримесечния доклад, несъгласните в Европа по никакъв начин не са малко.
Конкуренцията
Развитието на най-голямата обществена мрежа се сдържа от нейния много несполучлив интерфейс: и до момента качеството на търсенето във Фейсбук мощно отстъпва на това в Гугъл. Новите технологии, като да вземем за пример панорамното видео и виртуалната действителност по този начин и не получиха по-широко разпространяване във Фейсбук.

Текущият интерфейс не е комфортен за потребление в бизнеса, а специфичната комерсиална версия не се хареса. Постовете в лентата се демонстрират по подобен метод, че потребителят може да не види поста, който смята за значим. Старият пост може да остане да се вижда даже и няколко дни, в случай че под него се е разгърнала оживена полемика.

Марк Зукърбърг даде обещание и се постара да Фейсбук да демонстрира повече постове от околните „приятели“, в съпоставяне със известията на фирмите и от хората, с които потребителят контактува рядко. Това мигновено оказа въздействие на цената на акциите, както и на приходите, тъй като рекламният капацитет на обществената мрежа падна.

Въпреки забележителния спад на капитализацията, в света на обществените мрежи Фейсбук няма почтена опция. Единствените съперници могат да бъдат другите месинджъри, водач измежду които е личният на Фейсбук месинджър и WhatsApp, който също принадлежи на обществената мрежа.

Но бизнесът от сходен мащаб е по-различен. В цената на акциите на доста от огромните интернет компании и най-много на Фейсбук е заложен дълъг растеж на прихода. Потенциално, всички поданици на планетата би трябвало да седят във Фейсбук. Но заради забавянето на растежа се появиха съществени подозрения, дали въобще има смисъл от далечните проекти за доставка на интернет до най-отдалечените региони на Земята, с цел да могат локалните поданици да получат достъп до Фейсбук. Оказва се, че доста хора от разнообразни региони спокойна могат да минат без Фейсбук. Навярно бизнес моделът на обществената мрежа ще би трябвало да се промени и е време фокусът да бъде подложен на повишение на облагата от настоящите консуматори.

Bloomberg заяви, че това е най-големият спад в цената на акциите в границите на един ден. Можем да сме сигурни, че случилото се ще има съществени последствия.

Всъщност, преди време рекордьор в това отношение бе Intel, който през месец септември 2000 година изгуби $91 милиарда. На трето място е Apple, която на 24 януари 2013 година изгуби $60 милиарда – още веднъж заради забавения растеж на чистата облага, тъй като вложителите чакаха повече.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР