Защо има толкова голям интерес към Русия към американските избори,

...
Защо има толкова голям интерес към Русия към американските избори,
Коментари Харесай

Русия ще излезе победител от американските избори

Защо има толкоз огромен интерес към Русия към американските избори, които ще се проведат през днешния ден? Защото техните резултати ще се отразят на бойните дейности в Украйна, т.е. опосредстваната ни война с Щатите ли? Да, някои имат такива очаквания, само че те са меко казано наивни. Америка няма да пусне Украйна в този момент, няма да понижи залога за провалянето на Русия, само че все пак гласуването на 8 ноември в действителност е доста значимо. И не тактически, а стратегически.

И техният главен резултат може да бъде разгласен даже преди гласовете да бъдат преброени. Не че републиканците ще получат надзор над двете камари на Конгреса (и това на процедура е предрешено) и Белият дом ще бъде заставен да се концентрира върху борбата с опозиционната партия. Това е просто нормална процедура за Съединени американски щати: откакто завоюва президентските избори, ръководещата партия постоянно търпи проваляне на междинните избори. Така работеше всичко преди - досега, в който през 2016 година стартира систематична вътрешнополитическа рецесия в Съединени американски щати. Същността на тази рецесия е, че губещата страна не признава провалянето си, обвинявайки спечелилия в машинация, имитация, непозната интервенция. Тоест има делегитимиране както на самите избори, по този начин и на властта. Но в случай че през 2016 година беше направена първата стъпка към делегитимирането на президентската власт (след като демократите заговориха, че „ съветската интервенция “ е помогнала на изборите на Тръмп), в този момент, през 2022 година, ще бъде реализирана нова висота. Победените демократи ще разгласят за нелегитимен Конгреса, т.е. втория съставен елемент на забележимата американска мощност. Третата част от нея - правосъдната система - също е атакувана: демократите не имат вяра на Върховния съд (особено след тазгодишното решение за абортите), който е прекомерно закостенял за тях, и желаят да го реформират (като усилят броя на съдиите, като по този метод разредят консервативното мнозинство). Но с цел да създадат това, те се нуждаят от надзор над Конгреса и ще го изгубят.

Да, републиканците също приказват за нелегитимността на президента, само че, както се споделят, не те бяха първите, които го започнаха. Да, в случай че в този момент демократите въпреки всичко съумеят да попречат на републиканците да получат болшинство в Сената посредством измами с предварителното гласоподаване (както преди две години), партията на Тръмп ще стартира да приказва за нелегитимност на законодателната власт (по-точно, на част от нея - Горната камара). Но това няма да повлияе на главния резултат от изборите. И той се крие във обстоятелството, че през днешния ден, на 8 ноември 2022 година, Щатите вършат нова стъпка към демонтажа на личната си политическа система: те освен не са излезли от коловоза, в който влязоха през 2016 година, само че и затъват надолу в него все по-дълбоко. И по този път те се търкалят към своята 250-годишнина, която ще бъде маркирана през 2026 година - само че от кого и къде?

Защото преди 2026 година е остане 2024 година, годината на президентските избори. Избори, за които към този момент може да се каже сигурно, че техният резултат няма да бъде приет от губещия. Не е значимо кой ще ги завоюва, значимо е какво ще се случи след тях. Досега процесът на делегитимация се развива на всички равнини, като се изключи правната: борбата ескалира, доверието в клоновете на властта пада, в обществото се прави поляризация, упованията за революция се ускоряват. Но към 2024 година обстановката ще доближи кардинално ново равнище: непризнаването на резултатите от изборите съвсем несъмнено ще бъде изразено от обособени щати.

Няма значение дали демократични (ако Тръмп спечели) или републикански (ако загуби), значимото е, че в действителност ще стартира процесът на раздробяване на Съединени американски щати. Сега е невероятно да се планува по какъв начин ще се развие: дали ще се ограничи просто до саботиране на работата на федералното държавно управление от страна на бунтовните щати, или те ще се опитат да основат някаква хоризонтална мрежа, която в последна сметка може да се трансформира в първообраз на нов сепаратистки съюз, нова Конфедерация. Невъзможно е да се планува нито скоростта, нито резултатът от процеса на колапс: той може да бъде замразен за няколко години, могат да се опитат да го спрат със мощ (но има висок риск от същинска гражданска война), може много бързо (по исторически стандарти бързо, т.е. в границите на едно десетилетие), може да се стигне до същинско разделяне на страната. Но във всеки случай някогашните Съединени щати към този момент няма да съществуват.

Дори и да останат единна страна, Съединени американски щати ще се трансформират доста и техните световни позиции ще отслабнат при всевъзможни условия. Конфронтацията с Китай ще изисква активизиране на всички световни запаси на страната – и вниманието към Европа неизбежно ще отслабне. Основната роля в опълчването и сдържането на Русия ще се падне на източната част на Атлантическия блок, т.е. на Англия и Европейски Съюз. Но Англия, макар голямото си въздействие в сянка, не разполага с нужните запаси, а Европейски Съюз няма стратегически интерес от дълготраен спор с Русия поради Украйна, тъй че без мощни и обединени Щати Западът няма да може дълго време да поддържа надзор над западните съветски земи.

Да, това е оценка на обстановката към края на десетилетието, само че 8 ноември 2022 година удостоверява, че Щатите настойчиво се движат по заложена траектория, продължавайки курса, стихотворец през 2016 година И няма мощ, която да ги отклони от пагубния път. Тръмп ще опита още веднъж, само че няма да му бъде разрешено да го направи още веднъж. И Русия не се нуждае от нищо друго от Америка: на външния фронт (предимно, несъмнено, украинския) ние ще издържим борбата с тях, а на вътрешния те ще създадат всичко сами. Те ще победят себе си.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР