Защо и Финландия иска да влезе в НАТО? Журналистът Светослав

...
Защо и Финландия иска да влезе в НАТО? Журналистът Светослав
Коментари Харесай

Финландският външен министър с обръщение към българските депутати за членството на страната му в НАТО


Защо и Финландия желае да влезе в НАТО? Журналистът Светослав Иванов се срещна с министъра на външните работи на страната, който се обърна към българските депутати.

Хелзинки е мястото, което след 1975 г символизираше безконечният блян за сдобряване на света. Но след 24 февруари и съветската инвазия в Украйна, един различен спомен беше разсънен във Финландия. Споменът от Зимната война от 1939 година, при която руската войска нахлу на финландска територия.

Толкова години по-късно, Финландия и Швеция са твърдо решени да влязат в НАТО. За Швеция това е разкъсване с 200-годишната политика на обичайната необвързаност.

След молбата за участие и възможната зелена светлина от Брюксел, 30 Народното събрание ще би трябвало да кажат " да ". В българския тази полемика занапред следва.

Именно към депутатите е и посланието на Пекка Хаависто - да се опитат да схванат, че това решение е подбудено от финландските опасения за сигурността на страната.

Преди 3 месеца, едвам 20% от финландците биха подкрепили участие в НАТО. Днес този % е над 75%. Затова несъмнено, има доста исторически и психически аргументи. За това ще имаме мотив да приказваме през идващите дни.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР