Засега новите сини валидатори изглеждат просто като следваща версия на

...
Засега новите сини валидатори изглеждат просто като следваща версия на
Коментари Харесай

Идва ли краят на хартиения билет за градския транспорт в София

Засега новите сини валидатори наподобяват просто като последваща версия на оранжевите - отново са безполезни

© Юлия Лазарова Системата за електронни билети на София за 83 млн. лева би трябвало да проработи в края на тази година. Оборудването се инсталира по график, само че техническото консолидиране най-вероятно ще отнеме повече време. Съществуват три варианти за таксуване, само че към момента няма решение коя от тях да се приложи. Малко са нещата в София, които се случват по проект и в авансово избраните периоди. А новата система за електронно таксуване в градския превоз несъмнено не е измежду тях. Тя би трябвало да е подготвена до края на тази година, само че макар внушителния бюджет от над 80 млн. лева единственото, което припомня за нея в този момент, са сините валидатори в рейсовете, които замениха оранжевите.

Седем месеца преди обещания старт Центърът за градска подвижност към момента не е направил разбор за най-подходящ метод на тарифиране и не е предложил на Столичния общински съвет съответните решения. Пандемията от ковид и изключителното състояние пък най-вероятно ще избутат в допълнение тази тематика на назад във времето, вместо да се употребява моментът с ниското натоварване и да се оборудват транспортните средства.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики След 10 милиона

Сметката на Столичната община от 2018 година дотук е 10.2 млн. лв.. В нея обаче не влиза дължимата за март и април сума от 1.4 млн. лева, защото в края на предишния месец е реализирано съглашение с изпълнителя - консорциум " Си Ен Ес-София тикетинг систем ", тя да бъде платена по-късно поради изключителното състояние и финансовите компликации на ЦГМ. Иначе по контракт месечни вноски ще се заплащат в идващите девет години до постигането на общата цена по контракта за доставката и консолидираното на системата - 73.2 млн. лева без Данък добавена стойност.

" Си Ен Ес-София тикетинг систем " ще получи и още до 10 млн. лева като % от брутните доходи от системата след въвеждането ѝ в употреба.

Тогава консорциумът ще получава 5.85% от приходите, осъществени от потреблението на услугите и отчитането на онлайн продажби и валидиране на документи.

Към момента има късмет техническата промяна към електронния билет да приключи в период. С ново съоръжение - валидатори, бордови устройства за наблюдаване, принтери за продажба на транспортни документи и камери, са към този момент 713 транспортни средства. Остават още към 600. Реалното стартиране на системата обаче зависи от това по кое време ще бъде изработен изборът сред другите разновидности за таксуване на пасажерите и подготовката на общината да изясни по какъв начин всичко това ще работи, с цел да не стане безпорядък, както при старта на тол системата.

Може и по-добре, само че ще е както постоянно

Още при възлагането на публичната поръчка София реши да освободи изпълнителя от отговорността да реши каква да е системата за тарифиране и остави това в ръцете на общинските съветници. Това, от една страна, е причина да се избере допустимо най-консервативното решение, а от друга - с цел да може да има техническа опция за избора на който и да е вид, бяха дадени повече пари.

Формално Столичният общински съвет има да избира сред три варианти за таксуване. Първата планува пасажерите да заплащат за изминато разстояние. Идеята е всеки пасажер да се чекира на влизане и на излизане от транспортното средство и по този начин да се мери какъв брой време е пътувал. Тя евентуално е най-предпочитана от хората, само че по думите на специалиста към транспортната комисия в общината и член на " Спаси София " Андрей Зографски е най-слабо евентуална. " Със сигурност това не е подобаващ вид за София. Ще има злоупотреби, тъй като всеки може да реши да се чекира едвам когато влезе инспектор ", споделя той. Освен това се чака дълъг престой на спирките, което губи повече време и не е уместно за огромни градове.

Вторият вид е таксуването да става по зони - да се заплаща избрана сума съгласно това в кои граници на София се пътува. Въвеждането му обаче допуска недоволството на хората, живеещи в периферните квартали. Те ще би трябвало да заплащат повече, задето изминават по-дълго разстояние, в случай че желаят да стигнат до центъра на града. " И в това има логичност, тъй като един курс за с. Пасарел, което се намира на 10 км от Околовръстното, коства повече за оператора, в сравнение с един вътрешнософийски курс ", споделя Зографски. В същото време за придвижване единствено в една зона, без значение коя е тя, цената е по-ниска. Покачването ѝ става според от това какъв брой зони се минават.

Според него най-подходящ е третият вид - таксуването да е за време, както да вземем за пример е в Бургас. Тази система ще работи с кратковременен и дълготраен билет с закрепен брой минути за транспорт. Проблемът тук е, че в София не на всички места има бус ленти и не се дава задоволително преимущество на градския превоз, което би довело до по-дълго пътешестване и би изяло цената на билета. Така отново няма да се получи предстоящият резултат с един билет да може да се пътува от една точка до друга даже в случай че би трябвало да се сменят две или повече линии.

Всички варианти имат мощни и слаби страни, заради което за вземането на решение е нужен стимулиран разбор, който се чака от Центъра за градска подвижност, само че към момента подобен липсва. Липсва и цялостна тактика по какъв начин новата система за електронни билети ще бъде показана на жителите. Ако тя в действителност проработи в края на годината, без да е добре разяснена, ще настъпи цялостен безпорядък.

Карти и билети, апелирам

Засега е несъмнено, че с въвеждането на системата пасажерите ще могат да зареждат абонаментните си карти електронно, без да има потребност да вървят особено до бюро на ЦГМ. Това ще става посредством уеб устройство с читател, което всеки ще може да си купи за някаква минимална сума, изяснява Андрей Зографски. " Доближаваш картата си до устройството и от компютъра посредством електронно банкиране я зареждаш ", споделя той. Защо не е помислено за напълно цифров вид обаче не е ясно. Покупката на билет пък ще става от автоматите посредством банкови карти или платежни мобилни услуги през смарт телефон (чрез NFC). Друг очакван вид е те да се купуват и през уеб портал, като тогава потребителят ще получава QR код на телефона си - сходна алтернатива има и в този момент, само че единствено за дневни карти. Чрез уеб устройство с читател жителите ще могат да зареждат електронно месечните си карти.

В кабината на лидера обаче отново ще има устройство за издаване и продажба на транспортни документи и откакто някой пасажер купи е-билет, водачът ще му дава фискален бон. " Това, че още веднъж разпоредиха продажбата на билети на водачите е следващият проблем на системата. От " Спаси София " сме получавали доста сигнали от тях, че това доста би затруднило работата им ", споделя Зографски. Според него най-логичният модел е да има автомати за билети на всяка спирка.

За да те виждам по-добре

С въвеждането на новата система Центърът за градска подвижност желае да хваща по-добре гратисчиите. Идеята е да се съпоставят данните от системата за валидиране с тези от система за преброяване на пасажерите, а разликата сред тях да демонстрира какъв брой пасажери пътуват, без да заплащат, и затова по коя линия да се ускори контролът. До напълно скоро обаче се е обсъждало по какъв начин да работи системата, която да брои жителите. " Първо споделиха, че ще бъде подложен датчик за следене на пасажерите, с който да излиза наяве какъв брой влизат и излизат от всяка врата, само че при започване на февруари разбрах, че това е отпаднало ", споделя Зографски. Сега се планува камери да броят пасажерите и на база на натовареността да се вземат решения за редуциране на интервалите по натоварените линии.

Всъщност точно камерите са повода за високата цена на системата. За заложените 4300 камери в транспортните средства и пунктовете за продажба на карти и билети са отделени към 66 млн. лева без Данък добавена стойност.

За съпоставяне: предишния месец общината разгласи поръчка за 1000 камери за видеонаблюдение с аналитични функционалности в зони за сигурност на учебни заведения и детски градини с обща цена 6 млн. лева без Данък добавена стойност. Дори и устройствата за новата билет система да са с повече функционалности - като да вземем за пример предпазване на видеото през последните 15 дни и лъчение на записите в действително време, цената отново е прекалено висока. Освен това от тях мъчно ще има необикновен смисъл, тъй като видеоконтролът самичък по себе си няма по какъв начин да спре пътуващите даром - каквато в действителност е задачата на това да ги има.

В последна сметка единствената смяна, която жителите са усетили към този момент, седем месеца преди старта на системата, са новите валидатори и неналичието на устройствата за закупуване на билети. Най-наблюдателните може да са забелязали и към момента слепите камери в някои от транспортните средства. Затова и преобладаващото възприятие за новата система е песимизъм. Изпълнителят

Партньори в обединяването " Си Ен Си-София тикетинг систем " са " Тикси ", " Компютърнет сървисиз " и " Асис електроник ве билишим системлери ". Българските сдружения по принцип се занимават с разработка на приложения, уеб сайтове, осведомителни системи, видеонаблюдение и така нататък Турската компания " Асис електроник " пък предлага решения за електронно таксуване в градския превоз, като съгласно уеб страницата ѝ е създала такива за над 20 турски общини.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР