Заседанията на Комисията по ревизия на управлението на страната през

...
Заседанията на Комисията по ревизия на управлението на страната през
Коментари Харесай

Спор в Комисията по ревизия - правомерни ли са договори без конкурс на Автомагистрали

Заседанията на Комисията по проверка на ръководството на страната през последните 10 години не престават с чуването на министъра на районното развиване и благоустройството в оставка Петя Аврамова.

Заедно с нея на съвещанието участват ръководителят на Пътната организация и шефът на държавната " Автомагистрали ", с цел да отчетат активността на сдруженията. Ще се преглеждат още активността на " Български ВиК холдинг " ЕАД, както и осъществяването на Националната стратегия за саниране.
На предходните две съвещания предприемачът Светослав Илчовски насочи обвинявания към ГЕРБ и съответно към Петя Аврамова, че го е заплашвала по отношение на закупуване на земя.

Още при започване на съвещанието през днешния ден стана ясно, че сдружението " Автомагистрали ", което на едно от първите съвещания се оправда, че му би трябвало време да приготви документите, не е предоставило информация . В същото време на едно от първите съвещания Аврамова съобщи, че чиновниците ще работят даже по празниците, с цел да приготвят документите. Такива в последна сметка не са получени.

Изпълнителният шеф Дружеството не получило и указания на кой и по какъв начин да показват информацията. " Изумително е, че има началник на държавно сдружение, който не знае адреса на Народното събрание ", разяснява Манолова.
".
Известно е, че тези строителни действия са превъзлагани на други компании през контракти за наем на техника и доставка на материали. Тоест " Автомагистрали " е един буфер, каса, през която минават милиарди . Така че въпросите по какъв начин се избират изпълнителите, какви са цените, провеждани ли са публични поръчки, стоят ", разяснява ръководителят на комисията Мая Манолова. Тя посочи, че са получавани и големи предплатени суми - по над 100 млн., от обособени компании.

. Знаете, че има подобен член в закона, който разрешава вътрешно възлагане, има питане до Агенцията за публични поръчки и това е изцяло законна процедура, добави Аврамова.
Към момента тя мълчи по главния въпрос - за какво " Автомагистрали " на собствен ред не е обявявала публични поръчки за превъзлагане на действия на стойност стотици милиони левове. Аврамова твърди, че предплатените средства, изплатени на " Автомагистрали ", са преведени изцяло законно. Авансите обаче се оказаха големи - над 30%. Според Аврамова на всички места в строителството пренаемането на техника е процедура, както и доставката на материали.

 Аргументът на Автомагистрали да не дават информация - огромен размер, Биков ги отбрани (ВИДЕО) Аргументът на " Автомагистрали " да не дават информация - огромен размер, Биков ги отбрани (ВИДЕО)
Временната комисия по проверката в Народно събрание ще прегледа на закрито съвещание документите, предоставени от агробизнесмена Светослав Илчовски. Т...
Смисълът на вътрешното възлагане е възлагане на държавно или общинско сдружение действия, които то самото може да извърши. Тук имаме големи заплащания, усещането е, че става въпрос за заобикаляне на закона и насочването на суми към съответни компании, разяснява Манолова, представена от Сега.
", пoсочи Аврамова преди даването на думата на шефа на сдружението Стоян Беличев.
Притиснат от депутатите, шефът на АПИ Георги Терзийски удостовери, че във връзка с построяването на " Автомагистрала Хемус " и укрепването на свлачища държавното сдружение " Автоматистрали " не е заявило подизпълнители .
Шефът на сдружението Стоян Беличев удостовери, че компанията е получавала големи задатъци - 30%, или над 1 милиарда лева по сметки на Мая Манолова. Според него обаче в това няма нищо комплицирано, тъй като огромните инфраструктурни планове имали дълъг живот. Без авансиране ние не можем да изпълним този план, разяснява Беличев.

 НА ЖИВО: Ново съвещание на комисията Манолова (ВИДЕО) НА ЖИВО: Ново съвещание на комисията " Манолова " (ВИДЕО)
Парламентарната комисия по проверката изслушва районния министър в оставка Петя Аврамова, дружно с ръководителя на пътната организация и...
Другите пари били в Българска народна банка. " За какво се употребява задатъка - с него се капарират материали, машиносмени на техника, при която за целия интервал да задържим тази цена ", даде образец Беличев. Той се впусна в детайлности за динамичността в цената на желязото, на цената на труда. " Ако не бяхме предплатили, по какъв начин този план щеше да се случи ", пита Беличев.
, попита Манолова.
И Аврамова, и Беличев упорстват, че държавното сдружение " Автомагистрали " не е длъжно да афишира публични поръчки на собствен ред за избор на сътрудници, в случай че им се постанова да превъзлагат активност. Дружеството не e задължено лице по Закон за обществените поръчки, има такова мнение на Агенцията за общeствени поръчки.
Фирмата има вътрешни правила, въз основата на които избира с кой да работи, и които са съвсем на 100 % близки до тези при социална поръчка..

 Автомагистрали ЕАД с контракти без конкурс за 4,8 милиарда лева и над 400 подизпълнители " Автомагистрали " ЕАД с контракти без конкурс за 4,8 милиарда лева и над 400 подизпълнители
Седем са договорите на Агенция „ Пътна инфраструктура “ с държавната компания „ Автомагистрали “ ЕАД за последните...
" Вие сте трансферирали 4,5 милиарда лева на една държавна компания. Разпределяте съвсем 5% от Брутният вътрешен продукт на една тройка шефове, които сте назначили и не е ясно по какъв начин са избрали те компаниите – на записка ли са ги писали, не е значимо. Тук би трябвало да влязат контролни институции, само че не такива, които проспиват стотици милиони вреди за хазната ", разяснява Румен Гечев от Българска социалистическа партия.
На помощ на Аврамова се включи и Николай Нанков.
" Подизпълнители не съществуват, знаете какъв е текстът на закона. ", разяснява Нанков. АДФИ изрично установила, че няма нарушавания на договорите - нито при " Автоматистрали Хемус ", нито при свлачищата.
" Разбирам, че вие сте заменили провеждането на публични поръчки с едни непрозрачни процедури ", разяснява зам.председателя Янков. " Вие сте законодателите, които можехте да измененията закона, ние единствено го изпълняваме ", разяснява Аврамова.
" Какво се получава при свлачищата - от 411 млн. 87% превъзлагате. Плащате големи задатъци, без да има предоставено планиране., разяснява Георги Свиленски от Българска социалистическа партия. Той разяснява, че в случай че одитните институции не са видели това, са слаби одитни институции.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР