Заседание на Съвета за сигурност, политическа криза в признатата само

...
Заседание на Съвета за сигурност, политическа криза в признатата само
Коментари Харесай

Криза! Правителството на кипърските турци се разпадна след решението за Вароша

Заседание на Съвета за сигурност, политическа рецесия в приетата единствено от Анкара Севернокипърска турска република, остро наказание в Кипър, угриженост на Организация на обединените нации и Европейски Съюз за нова ескалация на напрежението в района. Това са реакциите до момента от направеното в късния следобяд през вчерашния ден в Анкара известие за града-призрак Вароша в окупираните северни територии на Кипър.

Отварянето на част от крайбрежната зона на Вароша е избирателен ход, интервенция на Турция в изборите за така наречен президент на кипърските турци, чийто първи тур е тази неделя.

Това е общата оценка на кипърски турски политици, медии, организации, които бурно осъдиха оповестеното взаимно от турския президент Ердоган и така наречен министър председател на кипърските турци Ерсин Татар решение за затворения от 46 години регион.

„ Срам за нашата демокрация” го назова водачът на кипърските турци Мустафа Акънджъ.

Т. нар. държавно управление на кипърските турци се разпадна, откакто в символ на противоречие с предприятия акт за Вароша късно нощес от него излезе по-малкият съдружен сътрудник – Народната партия.

Политическата рецесия настъпи единствено дни преди в неделя кипърските турци да гласоподават за нов " президент " /„ водач на кипърската турска общност”, както в интернационален проект се назовава единственият приет законен формален представител на самообявилата се република/. Акънджъ и Татар са главните кандидати за поста и решението за Вароша се прави оценка като опит за облагодетелстване на Татар, който е любимецът на Анкара.

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис дефинира обстановката като „ извънредно неприемлива “, в нарушаване на резолюциите на Организация на обединените нации.

В петък Съветът за сигурност на Организация на обединените нации на закрити съвещания ще прегледа турските дейности за отварянето на Вароша по импортираната от Никозия тъжба.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш и висшият представител на Европейски Съюз по външната политика Жозеп Борел показаха угриженост от подхванатите дейности, които могат да провокират по-голямо напрежение на острова и в района.

Вароша, тогавашното кипърско-гръцко предградие на Фамагуста в окупираната северна част на Кипър, е " град-призрак ", мъртва зона под контрола на турската войска от август 1974 година след турската инвазия на острова. Две резолюции на Организация на обединените нации дефинират статута му.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР