Заседание на делото за атентата на летище Сарафово се бави

...
Заседание на делото за атентата на летище Сарафово се бави
Коментари Харесай

Искане за видеоразпити бави делото за атентата в Сарафово

Заседание на делото за атентата на летище Сарафово се бави поради правосъдна поръчка до управляващите в Израел. От българския съд желаят да проведат разпити с видеоконферентна връзка. Молбата е изпратена в чужбина още през месец май 2019 година, само че от този момент отговор по нея няма, стана ясно в спецсъда, написа " 24 часа ".

Поръчката е за разпити на потърпевшите от гърмежа, както и на наследници на петима от убитите.

На 18 юли 2012 година бомба избухна в рейс с израелски туристи на летището. Загинаха 7 души, измежду които български водач и самият нападател, сложил бомбата до багажа на туристите в рейса.

Делото е първото за тероризъм в България от 1989 година То влезе в съда през 2016 година, само че стартира всъщност при започване на 2018 година Първоначално имаше проблеми с издирването на ранените и околните на починалите в атентата.

До момента съдът е разпитал всички очевидци от България. Очаква се показания да дадат 51 израелци. Магистрати се надяват да получат скоро отговор на правосъдната поръчка, с цел да може да се провежда видеоконферентната връзка и процесът да върви към привършване.

До делото са позволени цивилен искове за към 200 млн. лева от ранените и от родственици на починалите израелци като най-големият е за 47 млн. лева Искове са предявени и от бащата на умрелия български водач и от ескурзоводка, служителка на туроператорска компания.

Ако не могат да се изпълнят видеоразпитите, има вид съдиите, прокурорът и юристите по делото да бъдат командировани до Израел, само че няма изясненост кой ще поеме разноските.

Съдебният състав с ръководител Аделина Иванова и член-съдия Виржиния Петрова дефинира на днешното съвещание 7 аварийни дати за делото сред 27 февруари и 2 юни 2020 година

Припомняме, при терористичния акт на 18 юли 2012 година рейс с израелски жители бе взривен. Освен атентаторът - самоубиец, починаха петима израелски жители и българският водач на рейса Мустафа Кьосов. Ранени бяха 35 души.

Подсъдими задочно са двама ливански жители - Мелиад Фарах и Хасан Ел Хадж Хасан, които към този момент пета година се търсят с алена бюлетина на " Интерпол ". Единият от тях има и канадско поданство. И до в този момент няма прогрес по издирването им. Те са привлечени задочно в наказателния развой и са упрекнати като помагачи на самовзривилия се Мохамед Хасан ел Хюсейни.

На 10 май още веднъж бе отсрочено делото за атентата на летище Сарафово. Делото потегли всъщност през януари 2018 година Преди това няколко пъти правосъдният развой претърпя провал.

Първото съвещание по него беше планувано още през септември 2016 година, а още през юли 2016 година обвинителният акт за терористичния атентат бе импортиран в Специализирания съд.

Материалите по делото са 80 тома. Свидетелите са към 170 души, експертизите - около100.

Самоличността на атентатора бе открита по-късно след ДНК експертиза. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР