Заседание на Българо-румънска комисия за поддържане и подобряване на фарватера

...
Заседание на Българо-румънска комисия за поддържане и подобряване на фарватера
Коментари Харесай

България и Румъния заедно ще борят маловодието в река Дунав

Заседание на Българо-румънска комисия за поддържане и възстановяване на фарватера в българо-румънския сектор на река Дунав се организира в румънския град Гюргево в края на предходната седмица.

Комисията е основана през 1955 година по силата на съглашение сред двете страни и заседава два пъти годишно. Участие в нея вземат ръководители и специалисти на структурите, ангажирани с проучването на режима на реката и поддържането на корабоплавателния път – Изпълнителна организация „ Проучване и поддържане на река Дунав “–Русе и Речна администрация на Долен Дунав–Галац.

На срещата бяха разисквани и оценени хидроложките и навигационните условия през миналата година, която беше извънредно маловодна и това сътвори редица усложнения за корабоплаването в общия сектор от реката.

Представителите на двете администрации взаимно възнамеряваха дейности за усъвършенстване в тази тенденция, отчитайки нуждата от гарантиране на минимални параметри на корабоплавателния път .

Двете страни приготвиха общ проект за деяние през 2023 година, включващ редица мероприятия – хидрографски измервания, обозначаване на пътя с плаваща и брегова сигнализация, осъществяване на драгажни работи в сериозните сектори.

Бе реализирано единодушие за всекидневен продан на информация сред двете администрации и оперативно обмисляне на работите, в случаите на ниски водни стоежи или наклонност за такива. Необходимите средства за екипажи, плавателни съдове, профилирани механически средства и съоръжение са налични в двете администрации. 

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР