Зърнопроизводителите притеснени от вноса на украинско зърно. Радостина Жекова, представител

...
Зърнопроизводителите притеснени от вноса на украинско зърно. Радостина Жекова, представител
Коментари Харесай

Зърнопроизводители ще сковат България! Поставиха ултиматум на премиера Донев, в противен случай…

Зърнопроизводителите обезпокоени от вноса на украинско зърно. Радостина Жекова, представител на зърнопроизводителите в Добруджа разяснява пред Българска национална телевизия, че 13 милиона тона зърно годишно създава България и то залежава в складовете.
Вносът от Украйна е на ниска себестойност. Няма правилник у нас кой внася украинското зърно и къде се съхранява, по думите й. От Министерство на земеделието и храните са дали обещание подобен правилник и да стане ясно кой внася зърно от Украйна, къде го обработва и пласира. У нас сега има с 1,2 милиона тона повече стока. 13 милиона тона годишно ние произвеждаме, а консумираме до 3 милиона тона на година. Секторът се притеснява от банкрут, съгласно Жекова. В България е импортирано украинско брашно, а какво е качеството му – не е ясно.
Станимир Станчев, производител от Русе счита, че казусът ще се задълбочава. Според него огромна част от зърното остава у нас. Не се знае какви храни консумираме. Ние сме в протестна подготвеност и чакаме среща с министър-председателя, сподели Станчев. След тази среща те ще решат по какъв начин ще работят. Всичко се подвига, единствено нашата цена понижава, оставени сме на произвола на ориста, неудовлетворен е той.
Марияна Кукушева от браншовия съюз на хлебарите и сладкарите сподели, че няма импорт у нас на украинско брашно, нито импорт на украинско зърно за брашно. То се употребило за фураж, защото не отговаряло на фитосанитарните условия. Проблемът може да се реши съгласно нея в разговор с изпълнителната власт.
Българският самун се прави от българска пшеница, безапелационна бе Кукушева. В момента нямало търсене на пшеница. Хлябът предстои на всекидневен надзор, по думите й. По време на войната украинското зърно е изгубило част от своите качества. Хлябът е единствената стока, която е запазила цената си 8 месеца. Заради нулевото Данък добавена стойност няма скок в цената. Това обаче не значи заледяване на цената. Ако има растеж в цената на насъщния, то ще е поради растеж на заплатите в бранша.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР