Зърната на белия полиран ориз имат гладка повърхност поради начина

...
Зърната на белия полиран ориз имат гладка повърхност поради начина
Коментари Харесай

Бял Полиран Ориз

Зърната на белия гладък ориз имат гладка повърхнина заради метода си на произвеждане. Отличават се с транспарантната си конструкция и могат да бъдат три типа: дългозърнест, среднозърнест или кръглозърнест.

По хранителната си стойност тази зърнена просвета е по-бедна, само че все пак ястията с ориз, които можете да приготвите с нея, ще са постоянно доста ароматни и с великолепен външен тип. Обикновено белият гладък ориз се употребява като гарнитура към второто ядене или пък за приготвянето на разнообразни каши и пудинги.

Времето за подготвяне на този вид се колебае сред 15 и 20 минути, според от температурата на термичната обработка. Изключително потребен е при следните здравословни проблеми:

- Алергични реакции;

- Нарушаване на водно-солевия баланс в организма;

- Заболяване на бъбреците;

- Хроничен гастрит с висока киселинност (хиперациден гастрит);

- Язва на стомаха;

- Изтощение;

- Кожни заболявания;

- Чревни сраствания;

- Проблеми с дебелото черво;

- Ангина и грип;

- Пневмония;

- Нервни разстройства;

- Психически стрес;

- Умствена преумора;

- Липса на мляко по време на лактация;

- Заболявания на сърдечно-съдовата система;

- Болест на пикочния мехур;

- Намален апетит;

- Период на рехабилитация след дълготрайно боледуване;

- Хронични стомашно-чревни заболявания;

- Бронхиална астма;

- Бронхит;

- Белодробни болести.

Белият гладък ориз не се предлага да се употребява при следните здравословни проблеми:

- Импотентност;

- Запек;

- Чревни колики;

- Диабет;

- Индивидуална нетърпимост.

Полезни свойства на белия гладък ориз

 Бял гладък ориз

1. Подобряване на храносмилането

Водещите експерти и диетолози предлагат зърнената просвета да се употребява при хора, които страдат от болести на стомаха, гастрит, колит, диария и други разстройства. Много потребна е и оризовата вода, в която се е варил белият ориз. Тя обръща стомашната лигавица и по този метод се понижава киселинността на стомаха.

2. При болести на сърцето, съдовете и бъбреците

Този вид ориз е най-благоприятен вид и е доста потребен при тези здравословни проблеми. Богат е на калий, който почиства от организма непотребните соли, а също по този начин намалява равнището на нездравословния холестерол, възпрепятствайки образуването на тромби.

3. Укрепване на нервната система

Белият гладък ориз е доста потребен за нервите заради високото си наличие на витамините от група В, магнезий, йод, желязо, цинк. За да подобрите паметта и концентрацията си се предлага да готвите ястия с ориз 2-3 пъти седмично.

4. При наднормени тегло

В 100 грама на този вид се съдържат 116 ккал. Заедно с това той е богат на мудни въглехидрати, като по този метод тази зърнена просвета насища за дълго време тялото, ускорявайки освен това обменните процеси. Ако периодичен консумирате ястия с бял ориз, спортувате постоянно и пиете по 2 литра течности дневно, тогава ще видите че е не е толкоз мъчно да се избавите от непотребните килограми.

5. Източник на сила

Белият гладък ориз е богат на белтъци и въглехидрати, които възвръщат изразходваната сила и покачват в същото време с това физическата интензивност.

6. Укрепване на ставите

 Бял гладък ориз - какво би трябвало да знаем

В състава му влиза калцият и фосфорът, влияещи позитивно на костната система. Регулярното изразходване на този вид ориз оказва удобно влияние на ставите, само че и се понижава рискът от развиването на болести на опорно-двигателния уред.

Белият гладък ориз е доста елементарен за подготвяне и се съчетава забавно с разнообразни артикули заради богатия си и кондензиран усет. Заедно с това е доста потребен при редица патологии и здравословни проблеми.

Ето за какво, в случай че желаете да наситите организма си с потребните субстанции на тази зърнена просвета, тогава безусловно би трябвало да го добавите в менюто си.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР