Признаваше се от самите депутати и от КЕВР, че решенията,

...
Признаваше се от самите депутати и от КЕВР, че решенията,
Коментари Харесай

Експерт: Самите депутати и КЕВР признаваха, че решенията в промените в Закона за енергетиката не са добри

Признаваше се от самите депутати и от КЕВР, че решенията, които самите те оферират в измененията в Закона за енергетиката за либерализация на пазара на дребно и за битовите консуматори, не са положителни. Признаваха го напълно публично, само че се надяваха на парите от Плана за възобновяване и резистентност, които по този начин и не пристигнаха. Това сподели енергийният специалист и някогашен заместник-министър на енергетиката Еленко Божков в предаването „ Говори в този момент " по Българска национална телевизия.

С решението за отсрочване на либерализацията на пазара от 1 юли 2025 година се резервира остарелия модел и метод на установяване на цената на тока за битовите консуматори.

Според експерти от Института по стопански проучвания към Българска академия на науките извънредно неразбираем е критерият за установяване на енергийно бедните и уязвимите. „ Към това може да се прибавят и незнайните критерии за това коя институция ще се занимава с обобщаването и прецизирането на тази информация, кой ще поддържа тази платформа и ще разпознава, какъв ще е фондът и ще бъде ли основан подобен за компенсиране на енергийно бедните, с цел да може да се либерализира сполучливо цената за бита. Няма опити за създаване на спомагателни цени, които да облекчават битовите консуматори, като така наречен уикенд цени или цени с авансово възнаграждение, които да са доста по-ниски, премахването на нощна и дневна цена ", изясни Божков.

Либерализацията на пазара ще е спомагателна мотивация за основаване на енергийни общности по този начин, че потребителите сами да създават нужната им електрическа енергия.

За да има ефикасна, осведомително приспособена и обезпечена либерализация, би трябвало да има необятна и цялостна цифровизация на разпределителната мрежа, в това число в частта премерване на електрическа сила, акцентира Еленко Божков.

Българска национална телевизия, „ Говори в този момент "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР