Заразата от африканска чума по свинете предизвика паника в община

...
Заразата от африканска чума по свинете предизвика паника в община
Коментари Харесай

Паника и избиване на прасета в Червен бряг заради необяснима кметска заповед

Заразата от африканска чума по свинете провокира суматоха в община Червен бряг. Там хората към този момент започнаха да колят прасетата си, макар че най-близкото установено огнище на заболяването е на стотици километри.

Срещу автограф в петък на семейство Христови връчили писмо от кметството в село Рупци, подписано от кмета на Община Червен бряг. В него буквално се споделя, че поради приближаващата чума по свинете следва да се изколят всички нерегистрирани свине. В противоположен случай щели да бъдат умъртвени, а стопаните ще останат без обезщетения.
Снимка: bTV
„ Принудиха ни да заколим прасето за два дни да го няма, до четвърти в това число. Ако ги не заколим, ще минат да ги инжектират”, споделя Геновева Христова.

Така Коледата за Христови и още няколко фамилии в Рупци настъпила прибързано и с доста сълзи, а месото отишло във фризерите.

Семейство Иванови са измежду малцината, отказали да се подчинят. Получили писмото директно преди свинята да се опраси и изпаднали в потрес.
Заради огнището на африканска чума: Взеха проби във второ село Оказа се, че умъртвените свине от Тутраканци са загробени в землището на Бозвелийско
По телефона кметът на село Рупци Георги Георгиев (ГЕРБ) изясни, че никой не бил каран принудително: „ А те за какво ги колят? Аз ги запитвам и те – „ Ами, ние взехме решение да си направиме Коледа”. Аз не мога да ги накарам да не ги колят”.

Търсим отговора в община Червен бряг. Шефът на локалната земеделска работа, към който хората са ориентирани за повече информация, избяга от камерата ни. А кметът Данаил Вълков (Гражданско обединяване за развиване на община Червен бряг – ГОР), подписал писмото, ни праща собствен чиновник. Той изиска документално искане.

От Областната земеделска дирекция в Плевен обясниха по телефона, че категорично инструкции за кръвопролитие на животните не са издавали. Кой крив, кой прав, ще обяснява инспекция, а хората упорстват най-малко за опрощение.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР