Заради скандалите и съдебните дела българската общност в Чикаго ще

...
Заради скандалите и съдебните дела българската общност в Чикаго ще
Коментари Харесай

Нов скандал в Чикаго! Заради огромни дългове на благоевградския свещеник В. Ноцков, банките взимат храм „Св. Иван Рилски“


Заради свадите и правосъдните каузи българската общественост в Чикаго ще загуби храма „ Св. Иван Рилски “. Банките, на които църквата дължи пари, са изгубили самообладание и до седмици се готвят да я разгласят в неплатежоспособност и да продадат постройката на търг, с цел да си върнат парите.

Църковното сдружение дължи към 270 хиляди $ на Ffifth Third Bank и още към 100 000 на The Heritage Foundation Bank. Отделно към църквата има персонален заем от 93 хиляди $ към митрополит Александър от Българския диоцез на Американската православна черква (ОСА), който е даден на някогашния духовник в „ Св. Иван Рилски “,благоевградчанинът Валентин Ноцков за разноските по правосъдните каузи, които се водят за ориста на храма от 2004 до 2014 година


Когато от ОСА публично признават, че Ноцков е отлъчен от Българската православна черква още през 2008 година и де факто няма право да бъде духовник, той е отхвърлен. През ноември 2016 година беше определен нов управителен ръб. Членовете му дадоха обещание непоколебим финансов надзор, да усилят приходите и да върнат миряните в храма. Шест години по-късно е ясно, че това не се е случило, а доходи съвсем няма.


Българинът, купил парижкия апартамент на Епстийн, разпитван за убийството на митничар
Междувременно се развихриха нови кавги, закани за физическо саморазправяне, обвинявания за финансови злоупотреби против новия духовник Димитър и ръководителя на борда Георги Флеминг и изнасянето на учебното заведение „ Св. Иван Рилски “ от постройката. През 2017 година полиция още веднъж трябваше да охлажда вилнеещите пристрастености сред враждуващите страни в храма. През май 2018 година от ОСА даже публично предизвестяват, че ще изгонят отец Димитър от църквата поради неговото държание.

Всички тези кавги през последните 18 години обаче гонят миряните, които се черкуват в храма и подаряват пари. Така


за 15 година приходите на „ Св. Иван Рилски “ падат пет пъти
– през 2007 година те са близо 150 хиляди $, а през 2015 година са към този момент под 100 хиляди. Тенденцията продължава и в идната петилетка, само че от управлението на църквата не предоставиха на BG VOICE последните финансови доклади. Според източници на BG VOICE приходите в този момент са към 30 000 $ на година. Отчетност обаче липсва, тъй като от години не е провеждано общо заседание.

От bg voice споделят: Ние се опитахмеда се свържем неведнъж с ръководителя на борда Георги Флеминг, само че без триумф. За коментар се отзова само Анна Янкова от настоятелството на църквата. Тя изясни, че през последните години са създали всички опити да сведат разноските на църквата до най-малко, а по време на пандемията от COVID-19 са събрали от дарения 17 хиляди $, които са дали опция да се заплащат сметките на храма.

През 2016 година и 2019 година в BG VOICE още веднъж писаха за финансовите закани пред храма.

Всъщност църквата „ Св. Иван Рилски “ е била изплатена от дарения на българите в Чикаго още при закупуването й. Но през 2008 година са нужни пари за смяна на мястото на олтара и други разноски.


Георги Флеминг и отец Димитър упрекват тогавашния духовник Валентин Ноцков, че е взел

заеми на името на „ Св. Иван Рилски “ с машинация
и безмълвното единодушие на владиката Александър от ОСА.

През същата година Валентин Ноцков, който тогава е духовник (но без правото да бъде такъв), дружно с други членове на управлението взема заем от банки за към 350 хиляди $. По същото време стартира и дело сред Ноцков и отстранените от него някогашни членове на църковната епархия, водени от някогашния президент и създател на църквата Георги Иванов. За да покрие разноските по правосъдното дело, Ноцков взема и заем от 90 хиляди $ от българския диоцез към ОСА. Делото се проточи 10 години.


През ноември 2016 година се организира отчетно-изборно заседание за първи път от доста години. Присъства и владиката на българския диоцез към ОСА Александър. Избират се ново управление и нов президент, а в храма към този момент служи отец Димитър. Ноцков към този момент е разпопен и от ОСА, само че по разпореждане на Александър остава като артист в храма против възнаграждение от 1, 500 $ на месец, които се дават непосредствено от владиката.

Скоро по-късно стартират раздорите сред новото управление и новия духовник. Отново се оформят два лагера – към отец Димитър и президента Георги Флеминг и към Боян Петров (който към този момент не е сред живите). Свещеникът се възползва от правото си и изключва членовете на управлението, с които има спор. Те пък записват сдружение „ За избавление на „ Св. Иван Рилски “.

Флеминг и отец Димитър вземат решение през


2019 година и стопират да заплащат всички заеми
на храма и в намерено писмо до владиката Александър настояват, че защото Ноцков в никакъв случай не е бил легален духовник, ОСА са знаели за това и не е спазена процедурата за одобрение на заем, тези заеми са в действителност противозаконни. Банките съгласно Флеминг са били излъгани от Ноцков и компания със знанието и безмълвното единодушие на ОСА. „ Банката е излъгана от обстоятелството, че са подадени подправени документи от името на църквата, постройката е заложена от хора, които нямат безусловно нищо общо с ОСА и са самозвани натрапници, без никаква духовна и канонична връзка със светата религия “, написа в намерено писмо до владиката Георги Флеминг. И още: „ Заради този безспорен факт Ноцков не може да вземе легален заем от банки, при изискване, че „ решението “ за подобен заем не е утвърдено, не е доказано, благословено и обезпечено от митрополита. Заемът е своеволен и противозаконен. “



Ето за какво съгласно Флеминг Ноцков, ОСА и владиката би трябвало да връщат тези заеми, а не църквата „ Св. Иван Рилски “. „ Всички искания на банките да им бъдат върнати дължимите суми би трябвало да бъдат директно ориентирани към Ноцков и Емил Давидков, подписали лъжливия „ контракт “, и индиректно към Американската православна черква – ОСА, позволила под нейния омофор лъжливо да работи противозаконният и отлъчен Ноцков, представящ се за „ духовник “, написа Флеминг до владиката Александър.

Последните две години минават в преписка сред църковното настоятелство, ОСА и банките. Финалът наподобява идва при започване на декември, само че тогава съдията по делото за неплатежоспособност дава последна пролонгация, поискана от един от кредиторите. На новото дело, планувано след броени седмици, се чака съдът да разгласи „ Св. Иван Рилски “ в неплатежоспособност. Следващата стъпка на кредиторите ще е да се опитат да си върнат парите като пуснат постройката на храма на шерифски търг, в случай че в последния миг не стане знамение и да се появи избавител на една от най-хубавите български църкви в чужбина.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР