Заради резките скокове на цената на електроенергия на борсата у

...
Заради резките скокове на цената на електроенергия на борсата у
Коментари Харесай

Заради скъпия ток се обмислят отделни продажби за предприятията

Заради внезапните скокове на цената на електрическа енергия на борсата у нас, енергийният министър Теменужка Петкова е провела диалози с Европейската комисия за краткотрайно потушаване на напрежението измежду бизнеса като се сътвори обособена платформа за търговия с ток, на която да купуват единствено огромните индустриални потребители. Отделно тя е сезирала Комисията на защита на конкуренцията и Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) да ревизират дали има операции на свободния пазар на ток у нас.

Това заяви Петкова по време на съвещание на парламентарната комисия по енергетика във вторник, отдадено на проблемите със скъпия борсов ток, които още веднъж излязоха на дневен ред предходната седмица, само че плануваното за тогава съвещание бе отсрочено.

След като доставките на ток за 4 юли надвишиха цената от 195 лева./Мвтч, идващите дни тя поевтиня доста, а при търговията във вторник за количествата за 10 юли бе реализирана стойност от 109.02 лева./МВтч. Тези огромни флуктуации в цените обаче не престават да тревожат стопанските консуматори и по тази причина се състоя следващата полемика за търсенето на решение на казуса.

Петкова вижда като такова обособената платформа на Българската енергийна самостоятелна борса единствено за покупко-продажби с огромните потребители на ток. " Те, несъмнено, би трябвало да дават отговор на избрани критерии, с цел да могат да си купуват своята електрическа сила от там. Подобен вид има във Франция и Румъния, сподели Петкова, само че призна, че още не е ясно по какъв начин ще се реализира тази концепция, в случай че бъде утвърдена от бизнеса.

Тя сподели, че обстановката на българския свободен пазар на ток и разновидността за решение на казуса е бил разискван преди ден с ръководителя на Главна дирекция " Енергетика “ към Европейска комисия Клаус-Дитер Борхард. Той отчел, че казусът е поради младостта на борсата.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР