Заради прогнозата за обилни снеговалежи службите и фирмите, ангажирани с

...
Заради прогнозата за обилни снеговалежи службите и фирмите, ангажирани с
Коментари Харесай

Идват сняг, виелици и студ: В готовност ли са екипите в София

Заради прогнозата за значителни снеговалежи службите и компаниите, ангажирани с почистването на Столичната община, имат цялостна подготвеност да реагират в точния момент и да обезпечават естественото и безвредно напредване на жители и коли. Това заяви в профила си във Фейсбук кметът на София Васил Терзиев.

За градската част има готови 171 снегорина, за общинската пътна мрежа - 53. При снеговалеж през нощта спирките ще се почистват до 7:30 ч. сутринта, а при дневни снеговалежи - до 18:00 часа. Санкциите за всяка непочистена спирка на градския превоз са в размер на 2000 лв.. Снегопочистващата техника е снабдена с GPS система и в действително време ще се следи работата от оперативния дежурен център на инспектората.

Приоритетно ще се почистват методите при подлези и метростанции, както и тротоарите към учебни заведения, лечебни заведения и детски градини, написа още Терзиев. 

Той напомни, че прилежащите територии към комерсиалните обекти и жилищните парцели са отговорност на притежателите и ползвателите. 

Кметът прикани хората да бъдат съзнателни и да почистват навреме, с цел да не се стига до произшествия.

Васил Терзиев написа още, че преди седмица е била основана организация и съгласуваност за почистването на снега.



Столичната пожарна и 10 спешни екипа на дирекцията „ Аварийна помощ и предварителна защита “ имат подготвеност да реагират на сигнали и да правят обходи на терен от рано сутринта и през целия ден . Екипите на Столичната община и на полицията имат подготвеност при минусови температури да настаняват бездомни хора в Центъра за краткотрайно настаняване в Красна поляна.

За събота от Националния институт по метеорология и хидрология оповестиха червен сигнален код за рискови снеговалежи за областите Велико Търново, Враца, Габрово, Ловеч, Монтана и Русе.

Оранжев код за рисково време е разгласен за областите Благоевград, Видин, Варна, Добрич, Кюстендил, Кърджали, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Перник, Разград, Силистра, Сливен, Смолян, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен, София – град, София – област, Ямбол. 

Областният шеф на София област Юлиян Леков ревизира готовността за реакция на териториалните служби в тежки зимни условия. Той беседва с кметове, с шефа на Областното пътно ръководство (ОПУ) инж. Румен Сачански и с шефа на Областната дирекция  на Министерство на вътрешните работи - София старши комисар Тихомир Ценов по отношение на готовността за работа на всички екипи на способените институции при тежки зимни условия.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР