Заради продължаващата война в УкрайнаСкоростта на запълване на газовите хранилища

...
Заради продължаващата война в УкрайнаСкоростта на запълване на газовите хранилища
Коментари Харесай

Москва: Без руски газ спира европейската индустрия

Заради продължаващата война в Украйна
Скоростта на запълване на газовите складове в Европа е намаляла на половина

Еврото ще загуби най-малко 10% от цената си

За да се откаже изцяло от съветския газ, Европа ще би трябвало да спре съвсем цялата си промишленост, сподели Игор Юшков, водещ анализатор във Фонда за национална енергийна сигурност на Русия, представен от електронно издание “Лента”. Според специалиста може да се приказва за прекъсване на работата на химически фабрики, фабрики за произвеждане на азотни торове, селскостопански предприятия. Коментарът му идва на фона на продължаващата война в Украйна, спряното подаване на газ по тръбопровода “Северен поток 1” и опасенията на Европа, че Москва може да не възвърне потоците.

“Засега потреблението в Европа понижава с бързи темпове, тъй че те могат отчасти да компенсират покупките на съветски газ. Но не е ясно какъв брой страни биха могли да купят, в случай че няма сегашни ограничавания за изпомпване, тъй като те физически не могат да получат газ...”, сподели анализаторът.

Според Юшков, в Европа няма по какъв начин да се откажат изцяло от доставките от Русия, без да понижат размерите на потреблението.

Според него през отоплителния сезон ще има потребност от газ, по отношение на което, с цел да се откажат западните страни от съветските доставки, цяла категория консуматори ще би трябвало да бъдат лишени от достъп.

Спирането на доставките на газ от Русия може да докара до обстоятелството, че курсът на еврото може да падне с още 10%. Това заяви в обособен разбор в сряда организация “Блумбърг”, базирайки се на специалисти.

В актуалната обстановка енергийната рецесия въздейства върху курса на еврото повече от смяната на главния лихвен % на Европейската централна банка (ЕЦБ). Следователно прекъсването на доставките на съветски газ може да докара до намаляване на европейската валута с 10%, отбелязва изданието.

Според организацията плануваното стартиране след поддръжка на “Северен поток 1” от 21 юли може съществено да засегне еврото. Заседанието на ЕЦБ за повишение на главния лихвен % за първи път от 10 години, което също е планувано за 21 юли, ще се отрази доста по-слабо на курса на европейската валута.

Експертите са единомислещи, че вероятно прекъсване на доставките на газ от Русия ще докара до криза в Европа. Сегашната обстановка ще сътвори още повече проблеми за европейската валута, която преди ден доближи паритет с $.

Скоростта на запълване на газовите складове в Европа е намаляла на половина на фона на прекъсването на “Северен поток” за планови поправки. Това демонстрират данните на организацията Gas Infrastructure Europe (GIE).

На 11 юли подземните газови складове (ПГХ) в Европа са получили единствено 348 млн. куб. метра, макар че в предходните дни равнището на струпване е било към на 500 млн. куб. метра. В същото време тегленето на газ от ПГХ се е нараснало от 17 на 78 млн. куб. м. Поради това дневната скорост на вкарване на газ в хранилищата падна на половина до 0,25 p.p., което е същото като през април 2022 година

Данните демонстрират, че към 11 юли 2022 година запасите от газ в европейските ПГХ възлизат на 62,34%, или към 67 милиарда куб. м газ. В същото време по-голямата част от газа е в Португалия и Полша, където равнището на запасите доближи надлежно 100% и 97,53%. Най-малко газ е вкаран в Латвия, където равнището на запасите е към 47,59%.



Двойно на досегашните поръчки
Киев търси 9 милиарда $ месечно от Запада


Печатането на пари от украинската централна банка задълбочава рецесията, предизвестява Министерството на финансите на Съединени американски щати.

Украйна се нуждае от 9 милиарда $ на месец от западните страни, с цел да покрие бюджетния недостиг, което е съвсем двойно повече от предходното искане. Това написа английският вестник “Файненшъл Таймс”, цитирайки Олег Устенко, стопански консултант на президента на Украйна Володимир Зеленски.

“Ще се опитаме да оцелеем във всеки случай, само че без финансовата поддръжка на нашите съдружници ще бъде освен мъчно, само че и съвсем невъзможно”, сподели украинският формален представител.

“Файненшъл Таймс” показва, че Киев е изгубил валутни доходи вследствие на прекъсването на износа на зърно и стомана. Сега Украйна би трябвало да изчерпа своите валутни запаси в къси периоди, защото централната банка купува държавни облигации, с цел да запълни дефицита на финансиране.

В същото време Министерството на финансите на Съединени американски щати предизвести, че незабавните ограничения, като печатането на пари, към които Киев прибягва, с цел да поддържа обществените финанси, могат да подкопаят способността му да дава сериозни публични услуги в бъдеще, наблягайки нуждата съдружниците да изпълнят отговорностите си за даване десетки милиарди долари безплатни средства и евтини заеми допустимо най-бързо.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР