Заради пандемията от коронавирус числеността на руското население ще падне

...
Заради пандемията от коронавирус числеността на руското население ще падне
Коментари Харесай

Населението на Русия се топи, над 50% от младите искат да се махнат

Заради пандемията от ковид числеността на съветското население ще падне до рекордно ниско равнище за последните 14 години. Прогнозите сочат, че през 2020 година популацията на Руската федерация ще намалее със 158 000 души. Това бе обявено от медийния холдинг „ РосБизнесКонсалтинг " (РБК), който се базира на проект на държавното управление за националните цели на Русия в интервала до 2030 година.
Смъртността в Русия сред януари и юни тази година - т.е., по времето на пандемията, се е нараснала с 3,1 на 100 по отношение на същия интервал на 2019 година, а раждаемостта е намаляла с 5,4%. Според прогнозите на държавното управление, обръщането на тази наклонност към позитивен приръст ще е допустимо не по-рано от 2022 година. По-силно стесняване на съветското население е било следено единствено през 2006 година, когато числеността му е намаляла с съвсем 374 000 души.
Бедността, съгласно същата прогноза, ще се усили през 2020 година до 13,3%. За мерило служи делът на руснаците с приходи под виталния най-малко. При това, акцентира РБК, една от задачите, заложени в цитирания държавен проект, е намаление на бедността до 6,5% през 2030 година.
Близо 19 милиона живеят под прага на бедността.
Реалните приходи на руснаците спадат към този момент седма поредна година, като това развиване стартира след анексията на Крим и налагането на западните наказания. По данни на държавната Академия за национално стопанство, през 2019 година всеки четвърти руснак е усетил утежняване на материалното си състояние. А съгласно най-новите цифри на Руската статистическа работа, под прага на бедността живеят 18,6 милиона души, което съставлява близо 13% от популацията на Русия.
И още една тревожна статистика: общо 53% от руснаците на възраст сред 18 и 24 години декларират, че биха желали да емигрират. Това е най-високата стойност по този индикатор от 2009 година насам.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР