Заради нашествието от комари това лято има риск от Западнонилска

...
Заради нашествието от комари това лято има риск от Западнонилска
Коментари Харесай

Заплашват ни Западнонилска треска и алергии

Заради нашествието от комари това лято има риск от Западнонилска тресчица. Това сподели пред " Телеграф " шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ) проф. Ива Христова.

Тя изясни, че към този момент се пръска огромно в цялата страна - както водните площи, по този начин и наземно. По думите й това не е първо култивиране и то не е закъсняло.

" Проблемът е всяка година. Не може да се каже, че повода е в огромните дъждове това лято. Комарите идват най-много от водоеми със застояла вода ", разяснява проф. Христова.

По думите й Западнонилската тресчица стартира ненадейно след захапване от комари. Симптомите са грипоподобни - протича с висока температура от 38-39 градуса, изнемощялост, болки в мускули и стави, главоболие. Следва комплицираност, а от време на време гърчове и несъответстващи реакции.

" Това е много тежко положение. Комарите обаче могат да провокират и алергична реакция при някои, не е наложително да пренесат болест. Това също е рисково ", сподели още проф. Христова. Тя обаче посочи, че няма заплаха от малария след появяването на болестта в Съединени американски щати за първи път от 20 години.
" Всяка година у нас се внасят единични случаи от хора, които се завръщат в страната извън. Но това е необичайност. Не бива да има терзания поради обстановката в Съединени американски щати ", съобщи специалистът.

Тя обаче предизвести и за друга заплаха. Заради спад в равнищата на имунизациите има риск от зараза от морбили. По думите й имунизационното покритие би трябвало да се увеличи, защото към този момент е под 90%

" Преди беше по-голямо, само че в този момент не е задоволително, тъй като морбили е едно от най-заразните болести. Един човек заразява всички към него. Но имунизацията падна, и то освен у нас, а и по света. Така че морбили остава като риск в бъдеще ", съобщи проф. Христова.

Преди няколко дни зам.-министърът на опазването на здравето доцент Михаил Околийски също съобщи, че би трябвало да се навакса с имунизационния календар, тъй като е регистриран спад за обичайните ваксини при децата. По думите му това основава риск от експлоадиране на морбили и на други заразни болести.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР