Заради епидемичната обстановка, обучението на членовете на секционните избирателни комисии

...
Заради епидемичната обстановка, обучението на членовете на секционните избирателни комисии
Коментари Харесай

Заради пандемията - онлайн обучение на членовете на СИК

Заради епидемиологичната конюнктура, образованието на членовете на секционните изборни комисии тази година е онлайн и е с акцент върху работата с машините за гласоподаване и попълването на протоколите в края на изборния ден.

Именно обединяването на резултатите от вота с бюлетини и с машини, се чака да затрудни най-вече членовете на изборните секции и да забави броенето. В Пловдив през онлайн образование до края на седмицата ще преминат над 1500 души от общо 4000 членове на секционните изборни комисии в града.

За повторно Анка Бабаджанова е секретар на 16-та районна изборна комисия Пловдив град. Преди това е взела участие и в секционни комисии и без да се замисля споделя кой е подводният камък в тяхната работа.

" Попълването на протокола в края на изборния ден 00.45 ", показа Анка Бабаджанова.

А тази година оформянето на протоколите ще се усложни поради машинното гласоподаване. И макар че множеството членове на секционни комисии към този момент имат опит, в този момент минават онлайн образование.

" Не дребна част от членовете на секционните комисии са по възрастни и се тормозим до каква степен те ще съумеят да се включат през една такава напълно онлайн платформа. Те би трябвало да внимават да не изпускат да отразят в протокола както резултатите от хартиените бюлетини, по този начин и резултатите от машината, да сборуват двата резултата и да ги вкарат в секционния протокол ", сподели Калоян Сухоруков - член на 16 РИК - Пловдив град.

А този развой с изключение на много по комплициран, ще бъде и по нескончаем. В Пловдив да вземем за пример, ще се гласоподава и с машини в над 450 секции, до момента в който на предходните избори те са били единствено 100.

" През 2019 година са обработени към 100 хиляди цифри в секционните протоколи, тази година ще се обработят над 500 хиляди цифри нито членовете на РИК, нито тези на секционните изборни комисии, които ще предават изборни бумаги и материали могат да напущат мястото, несъмнено за предаване на тези материали. Не знаем какъв брой време ще отнеме обработката на изборните резултати ", сподели Илиан Иванов - ръководител на 16 РИК - Пловдив град.

Не е ясно и до каква степен епидемията в допълнение ще затрудни работата в изборния ден.

" Очакваме в тази обстановка да има много хора, които ще се откажат и се притесняваме, че ще има много нови хора, които не са били в секционни комисии досега ", сподели Анка Бабаджанова.

Възможно е за някои комисии, най към този момент за преносимите секции, да няма задоволително искащи и това слага разкриването им под въпрос.

Текст: Деница Торньова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР