Запознахме се с Георги Георгиев, председател на Столичния общински съвет,

...
Запознахме се с Георги Георгиев, председател на Столичния общински съвет,
Коментари Харесай

Председателят на СОС Георги Георгиев: Домашното насилие засяга всички нас

Запознахме се с Георги Георгиев, ръководител на Столичния общински съвет, на едно от изданията на Mish Mash Fest, който е в културния календар на София. Впечатли ме неговата сила и очевидното му предпочитание да чуе, да разбере и да помогне, в случай че може. В диалога ни стана дума и за домашното принуждение, с което ние като организация от дълго време се борим посредством акцията " Не си сама ", а той - в качеството си на общински консултант. Неотдавна в София по негова самодейност са основани нов спешен център, предпазено жилище и правна клиника за поддръжка на хора, потърпевши от принуждение. Темата за домашното принуждение беше тази, която ме докара до кабинета му за изявление, само че несъмнено, говорихме и за успеваемостта на столичната администрация, за достиженията и неуспехите на неговия екип, за упоритостите му оттук-нататък и за това дали ще успее да промени системата, преди тя да промени него.

При толкоз доста проблеми, които се нуждаят от внимание, при  толкоз доста хора, които се нуждаят от помощ, по какъв начин стана по този начин, че се ангажирахте точно с тематиката за домашното принуждение?
 Украинският дипломат в София: 11 окт 2022 | " На 500 м от жилището ни са паднали ракетите. Имаме двама комшии, които починаха. Съпругата ми се е забавила...
Защото мисля, че е нечовешко държанието на хиляди мъже, които мога да нарека единствено нарушители, които правят принуждение зад заключените порти. Заради страданието на хиляди дами, а са хиляди, тъй като единствено ограничаващите заповеди, които са издадени предходната година са 3000. Докато няма съответна държавна политика, обединен указател на ограничаващите заповеди, ефикасен надзорен механизъм и има толкоз доста дефицити в тази система, аз по този начин разбирам моята позиция и обвързване пред обществото – да оказваме помощ с каквото можем, а и с каквото не можем.

С две думи – защото системата не работи, Общинският съвет, Общината се намесва, с цел да може да усъвършенства живота и сигурността на жителите. Защото това са ужасяващи закононарушения и след всеки репортаж по малкия екран за починала или засегната жена, персонално аз, който съм доста мирен човек, напряко обезумявам.

Да, аз това щях да ви запитвам – по какъв начин реагирате на сходни вести като мъж?

Като мъж и като наследник на майка, която е възпитала двама почтени мъже, аз персонално изпитвам непоносимост към всякаква форма на принуждение върху дами – психическо, физическо и прочие

Но като цяло обществото демонстрира толерантност към насилието. Какво не ни доближава, с цел да променим това?

Не ни доближава схващане като хора, че абсурдът у комшиите е и наша работа. У всеки от нас има стигма, че в случай че има викове зад затворените порти, това не е наш проблем. Но в случай че забележим след това съседката с насинено око, чия е отговорността? Има конституция, има Европейска харта за правата на индивида, а животът и здравето са висша полезност – те би трябвало да бъдат защитавани, в това число и на всекидневно, битово равнище – от тази престъпност, която в действителност съставлява този печален феномен.

Ужасно доста се оказаха случаите към нас. Лично аз съм надълбоко обезпокоен от обстоятелството, че с нас се свързаха доста хора за помощ, откакто са разбрали са самодейността ни. Поне трима души съм насочил към юристи.

Какъв е съответният мотив за тази акция, която сега стартирате?

Много благодаря на уредниците на Международния ден за предварителна защита за насилието върху дами, който е в края на ноември. Миналата година наред с жителите там бях и аз, като представител на институцията, само че и в персонално качество. След като чух описа на девойките - две девойки описаха за ужаса, който са претърпели, и то пред стотици хора, си споделих – тази работа не можем да я оставим по този начин. А буцата стои тук, в гърлото. След това незабавно започнахме срещи с неправителствени организации. Сега работим с Фондация Анимус и по двете ни ограничения, също и с Фондация Emprove.

Българските дами, девойки, майки заслужават нашата поддръжка. Безобразие е да оставяме насилници да ги тормозят. Икономическата взаимозависимост, битовите проблеми обуславят една „ несвобода “, която за мен като правист, академични учител и като мъж е неприемлива за всяко едно човешко създание през 21 век.

Разкажете ни малко повече за самия център. Споменахте, че ще има и предпазено жилище, тъй като, както знаем, съществуващото досега има напълно стеснен потенциал.

Оказа се, че е добре да дозираме вярно ограниченията, с цел да бъдат ефикасни. Не мога да ви кажа къде е новото предпазено жилище, това несъмнено е загадка, която не знаят даже общинските съветници, Много време ни лиши до момента в който намерим място, персонално аз съм се занимавал да върша огледи, тъй като би трябвало да е уместно и в това време да е в витална среда, да не е изолирано.

Когато човек се свърже с полицията или общината, а най-добре на телефоните на Фондация Анимус, които ще могат да насочват хората към жилището. То ще проработи след към седмица.

Само за жители на София ли е планувано?

С парите на софиянци го вършим, да, само че поддръжката е за хора от цялата страна. Ние като столица би трябвало да задаваме политики и да водим, също така огромният град дава анонимност, каквато едно малко обитаемо място не може да обезпечи. Редът е следният: обаждат се по телефона, свързват се с специалистите на Анимус, които оперират услугата, които ги настаняват. Но това не е всичко – могат до 6 месеца изцяло гратис да живеят там, като имат положителни битови условия и платени режийни разходи. Веднага с тях стартира да работи психолог, т.е. това не е просто безвъзмезден хотел, а място, където те получават разнообразни обществени услуги – безвъзмездни, общински, цялостен набор от стратегии.

Разкажете за правните услуги.

Правната клиника съставлява право на безвъзмезден юрист за дело за домашно принуждение – по този начин най-кратко можем да го опишем. 100 безвъзмездни каузи от най-хубавите юристи – експерти по правата на индивида. Материята е характерна и се изискват експерти в региона. Аз
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР