Заповедта за незабавна защита на лица, жертви на домашно насилие,

...
Заповедта за незабавна защита на лица, жертви на домашно насилие,
Коментари Харесай

Парламентът прие промените в Закона за защита от домашното насилие

Заповедта за незабавна отбрана на лица, жертви на домашно принуждение, предстои на неотложно осъществяване и се връчва на страните, реши Народното събрание с окончателното приемане на второ четене на измененията в Закона за отбрана от домашното принуждение. Обсъждането и гласуването на текстове от него стартира в сряда.

Копие от заповедта се изпраща служебно, в това число по факс или е-поща, до районните ръководства на Министерството на вътрешните работи по сегашния адрес и на открития в хода на производството адрес на причинителя, както и по посочения от потърпевшото лице адрес. Заповедта за незабавна отбрана не предстои на обжалване и има деяние до издаването на заповед за отбрана или до отхвърли на съда, в случай че съдът не уточни различен, по-дълъг период на деяние.

Народно събрание записа, когато от данните по делото е видно, че е належащо да се подхващат ограничения по Закона за протекция на детето, съдът да уведомява шефа на дирекция „ Социално подкрепяне ” по сегашния адрес и на открития в хода на производството адрес на причинителя, както и на посочения от потърпевшото лице адрес.

Производствата по молби, претенции и тъжби, постъпили до влизането в действие на този закон, се преглеждат по досегашния ред.

В тримесечен период от обнародването на измененията в „ Държавен вестник “ юридическите лица, които оферират стратегии за предварителна защита и отбрана от домашното принуждение по реда на този закон, показват на Националния съвет за предварителна защита и отбрана от домашното принуждение обновени описи на услугите и стратегиите, които дават.

Националната телефонна линия за помощ на лица, потърпевши от домашно принуждение или в риск, е безвъзмездна, с национално покритие и обединен съгласуван телефонен номер за сигнализиране за случаи на домашно принуждение, консултиране, ориентиране на потърпевши от домашно принуждение лица или лица в риск, при съблюдаване на дискретност и анонимност за лицата. Тя е налична непрекъснато, седем дни в седмицата, през цялата година.
В консултативните центрове за потърпевши от домашно се дава психическа, обществена и правна помощ, записа Народното събрание. Уточнява се, че предпазено жилище е профилирана услуга за отбрана на пълнолетни лица и техните деца, потърпевши от домашно принуждение, която се състои във краткотрайно настаняване в безвредна среда, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР