Запорожката АЕЦ се приближава до ядрена катастрофа, каза украинският президент

...
Запорожката АЕЦ се приближава до ядрена катастрофа, каза украинският президент
Коментари Харесай

Гардиън: Запорожката АЕЦ се приближава до ядрена катастрофа

Запорожката АЕЦ се доближава до " нуклеарна злополука ", сподели украинският президент Володимир Зеленски на фона на апели за незабавна задача на инспектори от Международната организация за атомна сила (МААЕ) в централата, разяснява в заглавие в. " Гардиън ".

Британското издание отбелязва, че предизвестията идват, откакто последната линия за зареждане с електричество на централата беше краткотрайно прекратена през вчерашния ден. Зеленски упрекна съветските сили, че са подложили на обстрел хранилище за сгурия в близката въглищна електроцентрала, което е изключило Запорожката АЕЦ - най-голямата в Европа, от електрическата мрежа. Изданието цитира думите на украинския президент, който сподели, че аварийните дизелови генератори са обезпечили електрозахранване и са подсигурили безвредното действие на атомната централа. Подаваното към централата електричество се употребява за зареждане на нейните системи за изстудяване и сигурност, отбелязва " Гардиън ".



В. " Вашингтон пост " цитира украинския нуклеарен регулатор " Енергоатом ", че Запорожката АЕЦ е била изключена от електрическата мрежа за първи път в историята си.

Ако не бяха се присъединили аварийните дизелови генератори, " щяхме към този момент да сме принудени да се оправяме с последствията от нуклеарна злополука. Русия изправи Украйна и европейците на една крачка от нуклеарна злополука ", сподели през вчерашния ден Зеленски, представен от американското издание.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън приканва Русия да върне контрола върху комплекса на Запорожката АЕЦ на Киев, написа в заглавие в. " Файненшъл таймс ".

Зеленски е разискал през вчерашния ден в телефонен диалог с Байдън възходящите опасения към Запорожката АЕЦ и двамата са призовали за връщане на контрола върху централата на Киев и допускане на интернационалните инспектори до оборудването, отбелязва английското издание.

" Файненшъл таймс " цитира също думите на назначения от Русия шеф на следената от съветските сили част от Запорожка област Владимир Рогов пред съветската държавна телевизия, че случаят в Запорожката АЕЦ не е представлявал заплаха за нуклеарните ѝ реактори.

Писмо от десетки специалисти и някогашни чиновници на американското държавно управление приканва президента Байдън да изиска незабавна ревизия на МААЕ в Запорожката АЕЦ, написа в заглавие в. " Уолстрийт джърнъл ".

Изданието напомня, че държавното управление на Байдън и няколко европейски водачи към този момент приканиха за неотложно прекъсване на бойните дейности към централата и за изпращане на място на инспектори на МААЕ.

Русия блокира украинските оферти за изпращане на екип на МААЕ, който да мине през следената от Киев територия, отбелязва американският ежедневник. Москва упорства инспекторите да стигнат до атомната централа през следения от Русия Кримски полуостров - нещо, което Украйна отхвърля. Дипломати и специалисти на МААЕ са скептични за неотдавнашен пробив по въпроса.



Украйна прикани в сряда за непрекъсната задача на специалисти на МААЕ и на военни експерти в Запорожката АЕЦ, с цел да се отбрани " сигурността на Европа ".

По-рано този месец членове на Съвет на Федерацията, горната камара на съветския парламент, отхвърлиха опцията Запорожката АЕЦ в миналото да бъде върната под контрола на Киев. В момента централата се охранява от повече от 500 съветски бойци, отбелязва " Уолстрийт джърнъл ".

Междувременно през вчерашния ден съветският президент Путин подписа декрет за увеличение на числеността на съветските въоръжени сили от 1,9 милиона на 2,04 милиона души, написа в заглавие " Гардиън ".

Нормативният акт, който ще влезе в действие от 1 януари планува нарастване с 137 000 души на бойния състав на съветските въоръжени сили до 1,15 милиона. За финален път такова огромно нарастване на числения състав на съветската войска е било предприемано през 2017 година, отбелязва изданието.

Указът на Путин идва, откакто почитан съветски посланик сподели тази седмица пред " Файненшъл таймс ", че не вижда дипломатическо решение на войната в Украйна и чака нескончаем спор.

Източник: Българска телеграфна агенция
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР