Започващата климатична конференция на ООН в Глазгоу е последната възможност

...
Започващата климатична конференция на ООН в Глазгоу е последната възможност
Коментари Харесай

Климатичната конференция на ООН в Глазгоу започна с едноминутно мълчание за жертвите на Covid-19

Започващата климатична конференция на Организация на обединените нации в Глазгоу е последната опция световното стопляне да бъде лимитирано под градус и половина по Целзий. Това съобщи в речта си при откриването ръководителят на конференцията Алок Шарма. COP26 стартира с едноминутно безмълвие в памет на жертвите на Covid-19.

Експертите считат, че посредством задържане на световното стопляне под 1,5 градуса ще бъде избягната климатична злополука. Това бе залегнало и в Парижкото съглашение от 2015 година.

Алок Шарма, който откри срещата, която в действителност бе отсрочена от предходната година поради Covid-19, посочи, че за тази една година климатичните промени „ не са си дали отмора “ и че тази конференция е финален късмет и вяра да бъдат изпълнени в началото набелязаните цели преди 6 години.

По-рано в изявление за Би Би Си Шарма уточни, че всичко зависи от международните водачи и те би трябвало да се обединят и да създадат крачка напред.

Двуседмичната конференция събра делегати от към 200 страни, които ще обсъдят намаляването на излъчванията на нездравословни газове до 2030 година.

Глазгоу се чака да стане хазаин на повече от 25 000 души, в това число делегатите от чужбина и стачкуващи.

Пристигналата в Глазгоу млада шведска активистка Грета Тунберг съобщи в утринното неделно шоу на Андрю Мар по Би Би Си, че не е била публично поканена да направи изказване на форума.

18-годишната Тунберг сподели, че „ от време на време е належащо екоактивистите да разгневят хората “.

Лидерите на 20-те най-развити стопански системи в света, като се изключи Русия и Китай, идват напряко от Рим, където организираха среща през уикенда.



На нея принц Чарлз прикани държавните управления да работят с частния бранш, „ в случай че желаят да бъде реализиран прогрес в името на човечеството “.

Емили Торнби от Лейбъристката партия сподели, че тази среща не би трябвало да се трансформира в поредна опция за Борис Джонсън да се снима със международните водачи, а да прояви нужното водачество за реализиране на договорка.

Днес следобяд беше обявено, че мнозина, предпочели да пътуват екологично съгласно с трен от Лондон до Глазгоу, са останали на гара Юстън в английската столица поради анулирани влакове. Като причина е посочено паднало дърво по трасето, което е развалило електрозахранването.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР