Започваме втората сесия на 44-то НС. Пожелавам да е ползотворна

...
Започваме втората сесия на 44-то НС. Пожелавам да е ползотворна
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Това е сезонът на алтернативата

Започваме втората сесия на 44-то Народно събрание. Пожелавам да е ползотворна и за Народното събрание, и за народа ни. Поздравявам мюсюлманите в България за празника – бъдете здрави. Това съобщи пред депутатите през днешния ден водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

Ето цялото й изявление:

Тази сесия стартира на прага на две значими събития – председателството на Съвета на Европейски Съюз и приемането на бюджета за 2018 година Първото дава опция да покажем, че България има почтено място в Европейски Съюз, само че и да имаме опция да сложим националния си интерес в подтекста на диалозите за бъдещето на Европа такава, каквато я желаеме – обединена и мощна. За политиките по председателството, както сме заявили още при започване на 44-то Народно събрание, имате нашата поддръжка, тъй като това е ползата на България. Но до края на годината ще представим пред вас и нашето виждане за значими въпроси, които би трябвало да влязат в двустранните и многостранни диалози идната година по време на председателството.

Що се отнася до вътрешната политика – има доста проблеми нерешени и дано някой не остане обиден или афектиран. Нито един от тези проблеми няма да пропуснем. Но ние желаеме да сложим акцент върху няколко значими неща. Поставяме си една стратегическа цел – понижаване на бедността и увеличение на приходите. Много години наред, разнообразни държавни управления и политически сили вършат промени, за възстановяване на виталния стандарт, само че обстоятелствата демонстрират, че тези проблеми остават нерешени. Защото през днешния ден към този момент имаме и работещи небогати – един на всеки 10. Имаме небогати пенсионери, небогати млади фамилии, близо 2 млн. българи живеят на прага на бедността. За нас това е стратегическа цел, която желаеме и мислим да реализираме с три средства – три основни политики. Първата – обучение и просвета, втора – стопанска система и произвеждане, трета – битка с паралелната страна и корупцията.

Колегите от болшинството слагат тематиката за образованието, като собствен приоритет. През годините се направиха доста промени и отново резултатът е тежък – 39% неначетеност. 2013 г.-12.3% деца напущат, 2014 година – 12.5%, 2016 година – 13.5%. Това демонстрира развой, наклонност и несправяне с казуса. Законът за учебното и предучилищното обучение, беше признат без разбор за предстоящите резултати, и доста добре знаете какви проблеми има през днешния ден. Сега се одобряват наредби, държавни стандарти, заповеди, а през лятото учителите трябваше да се срещнат, да оценят, общо за един месец, 256 нови учебници. А фактът черно-бели учебници за небогати деца, цветни – за богати е цинизъм. Това е тежка дискриминация, задълбочаване на неравенствата- и към този момент го вършиме през децата. 1257 учебни заведения са под риск да изгубят учениците си, да се закрият и не се знае къде ще отидат тези деца и 120 000 деца са ощетени от сливането от две в една година. С отхвърли ви напук да приемете предлагането за минимални прагове на заплащането на учени, доведохме до това, че един професор получава толкоз, колкото един новак преподавател, с почитание за всички, само че това не е рационално. Заради некомпетентни управнически решения и проблеми в публичните поръчки, Министерството на образованието е на път да провали оперативната стратегия, тъй като четири години след старта й, са разплатени под 5%, а са контрактувани едвам 25%. Спешно, в действителност незабавно, с доста разсъдък, би трябвало да предприемем ограничения за образованието. Това, което вършиме с издирването на децата и воденето на мощ на учебно заведение, несъмнено е ПР-акция. А това, до което стигна вицепремиерът Симеонов - страната да лишава децата на родителите, е парадокс. Не е това методът! Проблемът за отпадането на учениците е посочен в доста проучвания. Той е в две измерения – беднотия и неефективност на просветителната система. Ето за какво ние ще предложим опция и тя е: промени в закона за учебното обучение, въвеждане на минимални равнища на възнаграждение в бранш просвета и научна степен, един учебник в един клас за цялата страна и то като държавен ангажимент, издаван от Министерството на образованието. Надявам се, че черно-белите и цветни учебници дават мотив в тази посока. Национална карта на нужните фрагменти на стопанската система, обмисляне на броя паралелки, най-много в професионалните учебни заведения, тъй като е парадокс учебната система и висшето обучение да бълват безработни, а стопанската система да наема хора извън. Големият проблем е разликата в просветителната система и потребностите на българската стопанска система. Това изисква обмисляне и държавнически взор за години напред – каква стопанска система ще развиваме и какви фрагменти ще осигурим за нея.

Второто средство за битка с бедността е точно стопанска система и произвеждане. Малкият и междинният бизнес е на колене. Големите получават всички публични поръчки, а дребните са подложени на административен и политически рекет. Ще подкрепим всяко ваше изпитание за административна промяна, само че изрично ще се противопоставим на всеки напън и изнудване на дребен, междинен и микробизнес. Трябва да проумеем, че през 2020г. европейските пари свършват. И въпреки и доста късно, още веднъж незабавно, би трябвало да предприемем ограничения за родно произвеждане и стопанска система. Надявам се този път да подкрепите закона за храните, импортиран от „ Българска социалистическа партия за България “. Да защитим родното произвеждане, още повече на фона на безапелационните доказателства към този момент за двойни стандарти в качеството на храните в Западна и Източна Европа. При вас, на банките ви, се намира нашият закон за държавните и общински предприятия, законът за обществените предприятия, чиято цел е да стабилизира държавната и общинска благосъстоятелност и да даде опция за вложения и нейното развиване. В предизборната акция, когато говорихме за това, се отнесохте иронично и с записка, че надали не връщаме остарелия режим на плановата стопанска система. Радвам се, че през днешния ден узряхте до концепцията да създавате сами нови държавни предприятия. Изглежда това е еволюция в политическото мислене в дясно. Затова се надявам да подкрепите закона за обществените предприятия, който пази държавната и общинска благосъстоятелност. Една от потребностите на бизнеса, с цел да го развиваме като български и роден, е да получава съответно финансиране. Ще предложим до края на годината на вашето внимание нов закон за „ Банка за развиване “. Стига с това деформиране. „ Банката за развиване “ финансира шест огромни предприемачи в България, а не дребния и междинен бизнес. Крайно време е това да се промени и в този закон ще ви предложим да се понижат лимитите на заемите, които се отпускат, да се разбият на дребни и да отидат до дребния и междинен бизнес.

Третото средство за превъзмогване на бедността и увеличение на приходите е битката с паралелната страна, която годишно краде 10 милиарда лева Те изтичат в нечии джобове и не отиват за пенсии, здраве, обществена система, за обучение. Това е антикорупционното законодателство. Имаме своето предложение, разисквано е с професионалните общности, признати са техните професионални бележки. Не претендираме за съвършенство. Днес ще го представим пред президента на републиката, по-късно пред европейските посланици и двамата еврокомисари – по господство на закона и комисаря по правораздаване. Ако не спрем, само че същински, а не с реплика корупцията, няма да се оправим нито със съвземането на стопанската система, нито с увеличение на приходите, нито с намаляването на бедността.

Избор на Висш съдебен съвет ни следва. Предложихме шест съвършени кандидатури, съгласно нас, професионално и морално, без квотен принцип и без сделки. Надяваме се да изберем най-хубавите – тези, които ще проведат правосъдната промяна такава, каквато я желаеме – до бърз и справедлив развой и обективни присъди. Всички наши политики ще предложим в различен бюджет за 2018 г, водени от паниката за три неща – неначетеност, беднотия и влошен здравословен статус на нацията. Гледаме на тези три казуса като детайл на националната сигурност. Нека като държавници, а не като едномандатни политици, да прозрем, че това са проблеми освен на сегашното. Това е голям проблем на бъдещето на нацията. Защото необразована, бедна и болна нация няма бъдеще. Затова ще изработим различен бюджет, в който ще предложим съществени, аргументирани ограничения за превъзмогване на тези три казуса.

През първия сезон на този парламент показахме, че сме ясна и аргументирана съпротива. Този втори сезон бих нарекла сезонът на алтернативата. „ Българска социалистическа партия за България “ ще обрисува разнообразни благоприятни условия за развиването на България. Нека българските жители да преценяват кое е по-добро – това, което предлага ръководството или това, което предлага „ Българска социалистическа партия за България “. И да създадем своя избор.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР