Започваме усилена работа по промяна на конституцията, заяви на брифинг

...
Започваме усилена работа по промяна на конституцията, заяви на брифинг
Коментари Харесай

Кирил Петков: Започваме усилена работа по промяна на Конституцията

Започваме усилена работа по смяна на конституцията, съобщи на брифинг в Народното събрание съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков.

Пред медиите застанаха всички водачи на обединението Политическа партия - Демократична България.

 

" Ние сме изплашени доколко е завладяна българската прокуратура и българската правосъдна система. Нито една замяна на нито един човек не взема решение същинския въпрос. Ето за какво започваме усилена работа по решение на действителния проблем - промяната на българската конституция ", продължи Кирил Петков.

Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов разгласи, че стартират да търсят конституционно болшинство за преформатиране на Висш съдебен съвет и оптимално ограничение на пълномощията на основния прокурор.

По думите му в идващите дни те ще проведат диалози с всички парламентарни партии по тематиката, а в случай че се събере такова конституционно болшинство, то би било доста добра основа за поддръжка на държавно управление с втория мандат.

" Не се опасяваме от никого. Страхуваме се от това, че българският политически развой и правов ред се извращават ", сподели още Христо Иванов.

 

Вторият мандат е единственото решение пред България, с цел да не отидем на шести предварителни избори, безапелационен бе някогашният министър председател Кирил Петков. И потвърди решението на обединението ПП-ДБ да не поддържат първия мандат за сформиране на държавно управление на ГЕРБ - Съюз на демократичните сили.

Петков обаче не скри, че в ПП-ДБ са удовлетворени от обстоятелството, че от ГЕРБ са изпълнили „ джентълменското съглашение “ и са дали поддръжка за Стою Стоев като ръководител на комисията по правни въпроси.

Кирил Петков разяснява и свадите към основния прокурор Иван Гешев и заместника му Борислав Сарафов.

Според Христо Иванов би трябвало да бъде решен казусът със законността.

„ Това изисква решителна смяна в модела на ръководство на прокуратурата. Ние започваме диалози с всички сили с цел да тестваме съществуването на парламентарен консенсус за преструктуриране на Висш съдебен съвет - да бъде разграничена съдийската от прокурорската квота. В прокурорската квота да има социална квота и публичен надзор и в съдийската гилдия да има старта различен за самостоятелност. Да има преформатиране на модела на прокуратурата и да се лимитират кадровите пълномощия на основния прокурор. Позволява му се в този момент на прокурора да държи значими каузи на трупчета, това би трябвало да бъде прекъснато, прокуратурата би трябвало да бъде вкарана в рамките на законността. Обмисляме да има директна конституционна тъжба, преосмисляне на института на служебните държавни управления, с цел да сме сигурни, че единствено ще провеждат избори, а не да има квазипрезидентски режим, какъвто виждаме в този момент. Така това държавно управление освен ще реше моментната рецесия, а и ще реши дълбоките рецесии “, сподели някогашният министър на правораздаването.

Според него задачата не е просто да бъде заменен Иван Гешев, а да се промени моделът.

Съпредседателят на Демократична България Атанас Атанасов уточни, че политическата рецесия е оголила доста проблеми.

„ В България законът не се ползва еднообразно за всички. Трябва да бъдат признати такива промени, че да се получи синхрон сред правосъдната и изпълнителната власт, с цел да се ползва еднообразно контролът. На тази стадий се вижда, че има такива, които смятат, че върху тях не може да се ползва надзор “, сподели той.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!     

 

 

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР