Страстната седмица завършва с празника Възкресение Христово. Всеки ден от

...
Страстната седмица завършва с празника Възкресение Христово. Всеки ден от
Коментари Харесай

От утре започва Страстната седмица: Ето какви са обичаите

Страстната седмица приключва с празника Възкресение Христово. Всеки ден от тази седмица нормално се дефинира като „ популярен “ или „ буен “ и за всеки от тях има специфични правила на държание.

 

Понеделник

В понеделник е всекидневно да се чисти къщата и пере. Според църковните догми на този ден не можете да ругаете, неразрешени са нецензурният език и нечистите мисли. На този ден можете да ядете самун, зеленчуци и плодове, само че някои вярващи съблюдават непоколебим пост и прекарват понеделник без храна.

  

Пеенето и танците на Велики понеделник е грях.

 

Вторник

На този ден християните си спомнят притчите за Второто пришествие на Христос, десетте девици и гениите. Във вторник е всекидневно да приключвате с кърпенето, прането и гладенето на облеклата. Подготовката за празника продължава: освен се приготвят облекла, само че и се избира завивка, с която да се покрие празничната софра, и забрадка, с която ще се отиде на великденската работа.

 

На този ден е разрешено да ядете топла храна без масло. Освен това купуват храна за Великден, пише actualno.com.

 

Велики вторник е ден за обучение.

 

Сряда

Сряда е денят, в който Юда предава Христос за 30 сребърника. На този ден християните си спомнят измяната му. На Велика сряда е всекидневно да се завършва с ремонта на дома и да се подготвят яйца за боядисване за Великден. Вярва се, че яйцата, закупени на този ден, няма да се скапват дълго време.

На този ден пийте вода без масло.

 

Четвъртък

Този ден е известно именуван Велики четвъртък. Прието е да се стартира с ранното къпане. Вярва се, че водата на този ден придобива лечебна мощ, а къпането и молитвата оказват помощ за опазване здравето на цялото семейство през годината. В четвъртък е всекидневно да се пекат козунаци. Преди да приготвите тестото, би трябвало да се помолите и да изчистите мислите си, в противоположен случай няма да се получи.

 

Също по този начин на този ден е всекидневно да се причестява, както и да се слагат самун и благословена сол на масата. По традиция в четвъртък е всекидневно да се купуват нови облекла за децата. Препоръчително е обаче да не давате пари, защото това припомня за измяната на Юда.

 

Петък

Този ден е прочут като Разпети петък. Това е най-строгият ден от Страстната седмица. В памет на Христовите премеждия е неразрешено да се яде храна. Вярва се, че „ който се смее в петък, ще плаче цяла година “. Неразделна част от богослуженията на този ден е Плащеницата - огромно платно с изображение на тялото на Исус Христос в гроба. Яденето е неразрешено, до момента в който не бъде изнесено на вечерната работа.

 

Според легендата Йосиф от Ариматея увива тялото на Исус Христос след Неговите премеждия и гибел на кръста в Торинската плащеница.

 

Събота

Този ден се смята за ден за отмора. На Велика събота се възпоменава погребението на Христос и успеха му над гибелта в пъкъла и влизането в парадайса. На този ден приключват боядисването на яйцата и събирането на великденската кошница.

 

Вечерта се отслужва Света литургия, след която се оповестява богатствата новина за Възкресение Христово.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР