Започва реставрацията на някогашния емблематичен хотел Париж в София. Това

...
Започва реставрацията на някогашния емблематичен хотел Париж в София. Това
Коментари Харесай

"Грозен и даже опасен": Вече има план-график и осигурено финансиране за хотел "Париж"

Започва реставрацията на тогавашния емблематичен хотел " Париж " в София. Това заяви притежателят на постройката пред bTV. Няколко десетилетия тя се разрушава, само че за възобновяване на блясъка ѝ към този момент има план-график и обезпечено финансиране.

Съдбата на хотел " Париж " не се разграничава от тази на други изоставени здания в центъра на столицата.

„ Изглежда по метод, по който не заслужава - противен и дори рисков. Какво може да ми хареса изобщо в тази фасада? Само дето не е паднала “, разясняват жители.

Спорове за собствеността и неглижиране трансформират хотел " Париж ", който е част от недвижимото културно завещание на София, в следващата разпадаща се постройка.

Тя е проектирана от един от най-значимите български архитекти на ХХ век – Наум Торбов

„ Тя беше оставена в цялостна занемареност, наложи се да предприемем серия от дейности. Наложихме и санкция от 50 хиляди лв. “, разяснява Здравко Здравков, основен проектант на София.

„ Посещавал съм България доста пъти. Минавал съм около постройката и след това се срещнах с историята ѝ. Тя тъне в съсипия от десетилетия. Вече няма да е по този начин. Инвестициите ще бъдат огромни ”, разяснява притежателят Мималт Мержу.

Хотел " Париж " е издигнат през 1912 година от един от най-значимите родни архитекти на 20 век - Наум Торбов. Той е проектирал Халите и Софийската градска художествена изложба. Сега с реставрацията е поверена на проф. Николай Тулешков.

„ Има даже детайли, които са изчезнали и които по архивни фотоси възвръщаме. Сравнително непокътната е структурата. В два огромни ремонта от 75-та година и 91-ва година има много намеси “, споделя той.

Въпреки следите на времето, по фасадата още проличава стилът сецесион. А това е планът за реставрацията, който би трябвало да върне предходния искра на постройката. Това ще отнеме към година.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР