Започва работа по създаването на инвестиционна карта за реиндустриализация на

...
Започва работа по създаването на инвестиционна карта за реиндустриализация на
Коментари Харесай

Министър Никола Стоянов: Създаваме инвестиционна карта за реиндустриализация на България

Започва работа по основаването на капиталова карта за реиндустриализация на България, която ще е основана на суровините, добивани в страната. За това се договориха министърът на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов и Българската минно-геоложка камара. По думите му, България разполага с огромни количества подземни благосъстояния, които все още се употребяват напълно за експорт и това са пропуснати изгоди за българската стопанска система.

" Страната ни би трябвало да спре да бъде донор на първични материали за развитите стопански системи и по тази причина нашата цел е да притеглим вложители, употребяващи нашите запаси, допустимо най-близо до тях “, съобщи министър Стоянов. Той добави, че от една страна това ще понижи транспортните разноски на фирмите, а от друга - добавената стойност от тази промишленост ще остава в България.

" Чрез развиване на индустриални зони наоколо до огромните залежи на подземни благосъстояния и задоволително атрактивни условия за вложения в тях, имаме всички шансове да притеглим стратегически вложители и да събудим индустриалния развой у нас. Това е гаранция за стопански напредък и увеличение на приходите на популацията в цели райони “, изясни икономическият министър.

От Българската минно-геоложка камара обявиха, че приветстват този метод и ще окажат цялостно подпомагане за неговата реализация. Предстои от Камарата да дават настоящи данни за правенето на капиталовата карта, която ще съдържа опциите за съответни производства по райони в страната, избрани въз основата на съществуващите първични материали. Тя ще бъде показана на икономическите съветници в Службите по търговско-икономически въпроси (СТИВ), които ще имат основна роля за представянето ѝ пред задграничния бизнес. Ще бъдат разпознати основните предприятия във всеки бранш по света, употребяващи първични материали, които могат да се добиват в България и пред тях ще бъдат презентирани капиталовите благоприятни условия у нас.

По време на срещата бе коментирано, че се намираме в исторически миг, когато редица европейски индустриални компании срещат съществени компликации и търсят нови местоположения. Благодарение на обезпечените енергийни доставки, страната ни се трансформира в доста атрактивна дестинация за вложения. Сега е моментът да представим интензивно всички мощни страни на България, а бизнесът, страната и общините да работят в оптимално тясно съдействие, бе общото мнение на участниците в срещата.

От страна на Българската минно-геоложка камара присъединяване в срещата взеха ръководителят на Управителния съвет Николай Вълканов и изпълнителният шеф Иван Митев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР