Започва проверка за опасността от погиване на защитените растения в

...
Започва проверка за опасността от погиване на защитените растения в
Коментари Харесай

Прокуратурата се зае с Ботаническата градина във Варна

Започва инспекция за заплахата от погиване на предпазените растения в Ботаническата градина във Варна, както и за определяне на всички условия свързани с правото на благосъстоятелност, осведомят от прокуратурата.

 Мускулести момчета превзеха 20 декара от Ботаническата градина във Варна Виж още

Преписката е по информация в медиите.

Министърът на околната среда и водите и регионалният шеф на Варна ще би трябвало да изяснят всички наранени в изявленията въпроси, както и тези, които имат значение за вярното решение на изнесените проблеми.

По време на инспекцията двете структури би трябвало да изяснят и всички условия, свързани с съществуването на ограждане на територия от Ботаническата градина във Варна и законността на същото, попречване на нарушавания, попречване на заплаха от погиване на предпазени растителни типове, както и реализация на административна и административнонаказателна отговорност при съществуване на предпоставки.

Ако в хода на работата по случая бъдат открити и данни за закононарушение, следва да се сезира способената прокуратура и структури на Министерство на вътрешните работи.

Миналата седмица стана известно, че частни лица са били въведени в близо 20 декара от Ботаническата градина, която е обществена държавна благосъстоятелност. Охранителна компания е поставила спонтанна ограда в парцела и загражда част от Ботаническата градина.

" През 2001 година поземлената комисия връща на едни хора 19 дка, тези тук, като на тази база те си изваждат нотариален акт. Едно парче земя сега има два нотариални акта - един акт за благосъстоятелност на МОН посредством СУ и едно на частни лица ", изясни тогава зам.-директорът на Университетски ботанически градини Огнян Илиев.

По думите му този проблем би трябвало да се реши в съда, само че дело не е заведено към този момент 19 година

Адв. Илиан Симеонов твърди, че той и другите съсобственици, на които е върнат част от парцела, имат всички нужни документи и налозите за него са платени. В оградената повърхност обаче се намират складовете и оранжериите на Ботаническата градина.

В момента държавните чиновници нямат достъп до постройката, а новото залесяване е под въпрос.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР