Започва приема по схемата за застраховане на селскостопанска продукция, съобщава

...
Започва приема по схемата за застраховане на селскостопанска продукция, съобщава
Коментари Харесай

С 3,5 млн. лв. стимулират земеделците да застраховат продукцията си

Започва приема по схемата за обезпечаване на селскостопанска продукция, оповестява Държавен фонд " Земеделие ".

От през днешния ден до 9 юни през днешния ден земеделските стопани могат да аплайват в териториалните структури на ДФЗ риемът ще продължи. Срокът за даване на застрахователните полици в Областните дирекции на ДФЗ е 23 юни 2023 година Договорите ще бъдат подписани до 20 работни дни след даването им, а средствата ще се изплатят до 10 работни дни след подписване на контракта с Фонда.

При пренотифициране на помощта и след приемане на финален номер в регистъра на държавните помощи на Европейската комисия, посочените периоди ще бъдат удължени. Средствата по помощта за 2023 година е 3,5 млн. лева
 Застрахователите заплащат повече за компенсации на земеделци поради многото бедствия
Застрахователите заплащат повече за компенсации на земеделци поради многото бедствия

Тези застраховки остават обаче нищожен дял

Бенефициери по помощта могат да бъдат аграрни стопани, които отглеждат: овощни култури над 0.5 ха и период на употреба на насажденията под 20 години; зеленчукови култури, отглеждани в оранжерии над 0.1 ха; зеленчукови култури над 0.3 ха; етерично-маслени култури над 0.5 ха; тютюн над 0.1 ха; зърнени култури над 3 ха; маслодайни култури над 3 ха.

ДФЗ показва, че земеделските стопани, отглеждащи зърнени и маслодайни култури, се подкрепят за първите 2 000 ха от площите си.

Средствата се дават под формата на възнаграждение на част от разноските за застрахователни награди. Максималният размер на поддръжка, която може да получи един фермер, който отглежда овощни, зеленчукови, етерично-маслени култури и тютюн, е до 65% от цената на застрахователната награда. Сумата за подкрепяне e до 195 лева./ха при размер на застрахователната награда от 300 лева./ха. Стопаните, които застраховат зърнени култури (пшеница, ечемик и царевица) и маслодайни (слънчоглед и рапица), могат да получат до 35% от цената на застрахователната награда. Размерът на подкрепяне е до 21 лева./ха при размер на застрахователната награда от 60 лева./ха.
 Задължително обезпечаване за земеделците със дотации желаят застрахователите
Задължително обезпечаване за земеделците със дотации желаят застрахователите

Едва 7% от земеделските площи у нас са застраховани
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР