Започналото вчера най-голямо изложение за потребителска електроника в света Consumer

...
Започналото вчера най-голямо изложение за потребителска електроника в света Consumer
Коментари Харесай

От най-умната тенджера до автоматично червило: IoT завладява CES 2023

Започналото през вчерашния ден най-голямо ревю за потребителска електроника в света Consumer Electronic Show от дълго време не е просто събитие за показване на нови компютри, външна страна и телефони. През последните години изданията на форума са привлекателен център за компании от всевъзможни браншове на стопанската система – от колите, през домакинските електроуреди, до облекла, медицински артикули и какво ли още не. Затова и не е инцидентно, че тук можете да видите не по-малко нови леки коли, в сравнение с някой автосалон да вземем за пример.

Преди години известният рисков вложител Марк Андрийсън предвижда, че софтуерът изяжда света и резултатите са налице – през днешния ден каквото и да произвеждате, става все по-вероятно да се окажете в бизнеса с цифрови артикули. Особено показателно за тази наклонност е развиването на така наречен „ Интернет на нещата “ (Internet of Things – IoT) – идея, включваща всевъзможни предмети към нас, само че с добавена съгласуваност и някаква просветеност. Ето и някои от най-интересните IoT артикули, показани на провеждащото се в Съединени американски щати ревю.
Фурна за изкуствен интелект предава онлайн какво и по какъв начин се готви
На тазгодишното издание на CES Samsung предстоящо направи редица анонси при интелигентните домашни електроуреди – нова пералня, сушилня и фурната за стена Bespoke AI Oven. Именно последната притегли интереса със своя 7-инчов екран, голям брой датчици, камера и най-много с вградения си изкуствен интелект. Чрез него фурната може да разбере какво готвим и да предложи оптимални настройки, както и да изпрати уведомление, с цел да ни предизвести, че храната може да изгори. Можем да следим процеса благодарение на екрана или посредством приложението SmartThings, което на процедура може да се трансформира в пълноценно дистанционно управление на фурната. А в ерата на снимането на храна може би най-любопитната алтернатива е опцията да предаваме онлайн видео, което демонстрира по какъв начин готвим.
Автоматично червило за хора с лимитирана пъргавина
Един характерен образец за навлизането на други сектори – в тази ситуация козметичната промишленост – в софтуерното ревю е компанията L’Oréal. Тя употребява тазгодишното CES шоу, с цел да показа своя автоматизиран апликатор за червило, предопределен за хора с лимитирана пъргавина на дланите и ръцете. Той се назовава HAPTA и съставлява ръчно, моторизирано устройство, основано на технология от Verily – сдружение, което е благосъстоятелност на Alphabet. Системата разполага с интелигентни контроли за придвижване и адаптивни плъгини, с цел да разреши точно приложение благодарение на 360 градуса ротация и 180 градуса еластичност. Тя може да издържи един час с едно зареждане на батерията, което е задоволително за десеткратно потребление на апликатора. Зарежда се изцяло за три часа.
Пулсираща възглавница успокоява посредством прегръдка
Fufuly е умна възглавница, която може да понижи безпокойството на прегръщащия я. Създадена е от японската компания Yukai Engineering, която преди години показа друга интелигентна възглавница с котешка опашка – артикул, който бързо се трансформира в шлагер в някои страни. Fufuly в действителност има действително здравно влияние. Докато прегръщаме странното нещо, то подтиква тялото ни да диша по-бавно и по-дълбоко. Не съм предполагал, че ще напиша идващите думи, само че възглавницата има три режима на работа – постоянен, бездънен и подобен, основан на техники за релаксиращо дишане.

Ако не вярвате, че в основаването на възглавничката е вложена доста просвета, имайте поради, че тя е създадена в партньорство с Токийския университет, в границите на негово проучване на ритмичната синхронизация сред човеци и обекти. Същото събитие, което спомага и за нашето усмиряване, до момента в който държим бебе или домакински любим.
Запознайте се с най-умната тенджера
CookingPal показа на CES 2023 нещо, което назовава най-умната тенджера под налягане на планетата. Тя се назовава Pronto и включва осем типа битови уреди в едно. Според основателите, това е първата тенджера под налягане с закрепен похлупак с панти, система за автоматизирано освобождение на налягането и приставка за фритюрник. Разполага с купа с потенциал шест литра, датчици за сигурност и автоматизирано освобождение на налягането с комутатор на пара, с цел да отбрани своите притежатели. Може да се употребява за сотиране, постепенно готвене, задушаване, ферментиране, стерилизация, поддържане на храната топла и даже за претегляне на тежестта. Процесът на готвене може да се ръководи посредством мобилното приложение на CookingPal. Освен това тенджерата разполага и с 4.3-инчов пъстър екран и може да се интегрира с платформата Smart Kitchen Hub, която обезпечава достъп до стотици предписания, указания и уроци от водещи готвачи.
AI хранилка за колибрита
Bird Buddy е още един нехарактерен участник в CES, който идва по-скоро от различен отрасъл – хранилките за птици. На щанда на компанията на тазгодишното ревю можем да открием умна хранилка за колибрита с вграден изкуствен интелект. Тя в действителност може да разпознава 350 типа животни, а датчикът за придвижване ни уведомява какво се случва наоколо до устройството. Хранилката може да се разглобява на две елементи за по-лесно разчистване, камерата може да се смъква, когато се нуждае от зареждане. Сред екстрите са също слънчев покрив, който обаче се продава настрана.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинIoT интернет на нещата CES изкуствен интелект смарт устройства ПоследниНай-четениХай-тек 16 От най-умната тенджера до автоматизирано червило: IoT превзема CES 2023 Транспорт 164 ЦГМ за проблемите с новите билети в София: Нещата са в реда на естественото Енергетика 204 България се притеснява от арбитражно дело с „ Газпром “ Киберсигурност 80 „ Един от най-значимите течове “: Хакери удариха Twitter Компании 13142 Защо Tesla и Apple затъват поради Китай Лични финанси 6078 Търговците в Хърватия всеобщо закръглят цените в евро нагоре Компании 5908 „ Да развием бизнес тук, не в чужбина “: Двама братя и тяхното ателие в с. Окорш Пазари 3785 Защо 2023-а може да се окаже година на невиждани върхове за златото Всички новини16:15 Накратко 16 Данъчна акция 2023 ще стартира на 10 януариОще от Хай-текВиж всичкиБългарски спътник полетя в космоса с първата задача на SpaceX за 2023-аРоботът, мой приятелЧовечността на мислещите машини Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР