През май миналата година Глен Келп отива на изложение за

...
През май миналата година Глен Келп отива на изложение за
Коментари Харесай

Как и защо НАТО инвестира $1 млрд. във „войната“ на бъдещето?

През май предходната година Глен Келп отива на ревю за започващи компании в Естония, с цел да търси поддръжка за новата си компания, когато се натъква на непредвиден щанд – на НАТО.

Военният алианс набираше претенденти за първия си бизнес акселератор, споделя Келп пред Bloomberg. Той знаел, че отбранителната промишленост е почнала да обръща повече внимание на софтуерните стартъпи, само че не и че ползите ѝ се простират до неговата сфера на активност.

Глен Келп е физик, до неотдавна част от университетските среди в Естония. Неотдавна обаче той и двама негови сътрудници създали способ за създаване на необикновено фини керамични тръбички, тънки колкото човешки косъм, които биха могли да образуват по-леки и енергийно по-ефективни версии на горивните кафези, употребявани за зареждане на електроника или мрежи.

Ентусиазирани от изобретението си, тримата откриватели основават дружество, наречено GaltTec, с цел да продават софтуерната си иновация.

На ревюто за стартъпи Келп прочита материал за новата акелераторска стратегия на НАТО. „ Чакайте “, помислил си той: „ Това е нещо, което ние вършим. “ Месеци по-късно стартъпът на Келп се причислява към 43 други в първата кохорта на Акселератора DIANA (Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic), част от опита на НАТО като рисков вложител.

През 2023 година отбранителната организация разгласи DIANA и фонд от 1 милиарда евро за вложения в технологии, като парите се събират от десетки страни членки. Макар че Пентагонът е стартирал сходни стратегии, това е първата за европейските военни. Инициативата започва на фона на ширеща се политическа неустановеност на континента и на евентуалното завръщане на Доналд Тръмп, критик на НАТО, на президентския пост в Съединени американски щати.

НАТО образува своя фонд и акселератор преди нахлуването на Русия в Украйна, само че спорът единствено акцентира за какво Алиансът търси нови способи за водене на войни и тяхното попречване – и за какво навлиза в енергийния бранш.

НАТО предложения стартъпи, работещи в региона на киберсигурността, наблюдението и енергийната резистентност. Последната категория е дефинирана като технологии, които оказват помощ на съюзническите страни да се възстановят от „ енергийни разстройства “ – намек за страха, който обхвана Европа след войната с Русия, че доставките на сила могат да бъдат прекратени. Програмата одобри 13 започващи предприятия, най-вече в бранша на чистата сила, които вършат енергийните мрежи устойчиви или поддържат микромрежи. Те работят за изобретяването на редица съставни елементи – от трансформатори на електрическата мрежа в Лондон до вятърни турбини в Рейкявик и акумулатори за предпазване в Делфт.

В момента, в който се замислите за изменението на климата и борбата за естествените запаси, всички тези световни систематични проблеми, с които може да се сблъскаме – ние към този момент се сблъскваме “, споделя Диф Чана, ръководещ шеф на DIANA. „ Съвсем ясно е, че в случай че те се влошат, тогава ще се появят спорове. “

Чана работи от главния пункт на DIANA в кампуса на Imperial College London. Но по-голямата част от действието се развива другаде. Има 23 районни обекта, където започващите компании могат да се събират – тук-там от Талин до Сиатъл – и 182 тестови центъра с лаборатории и машини за образование, които DIANA възнамерява да отвори за своите започващи компании, предоставяйки запаси, както споделя Чана, до които младите компании „ не биха могли елементарно да доближат сами “.

DIANA дава на участващите компании известни парични средства – в началото по 100 000 евро безплатна помощ – само че това не е доста, изключително за тези, които работят с огромни и комплицирани машини. Матю Уилямс, създател на Ionate Energy, английски стартъп, който е част от DIANA, се надява, че програмата може да обезпечи достъп до уреди за тестване на голямото съоръжение за мрежови трансформатори, което компанията му работи за модернизиране.

Необходими са доста профилирани лаборатории “, споделя той. „ Освен това е много скъпо. “

Ionate Energy е провела тествания с дружество за комунални услуги в Испания и Португалия, употребявайки своето съоръжение, което е предопределено да помогне на мрежите да ръководят по-добре доставките на възобновима сила.

Келп разказва GaltTec като към момента намираща се във „ фаза на прототипиране “. Изобретението на компанията се основава на керамичния материал циркониев диоксид, препълнен в кухи тръби, който работи като електролит в горивната клетка, произвеждайки електричество посредством химическа реакция. Келп си показва, че устройството ще бъде малко колкото батерия за телефон и до 10 пъти по-леко от сегашните водородни горивни кафези, което ще му разреши да се вгради елементарно в спътници или безпилотни самолети.

Стартъпите, подкрепени от DIANA, наподобяват добре готови за обезпечаване на помощ за електропреносните мрежи, само че не дават отговор на сериозността на заканите за сигурността, които съгласно НАТО съставлява изменението на климата – от прегряване на военните самолети до разпалване на войни за запаси, отбелязва Ричард Милбърн, откривател в Училището за проучвания на сигурността към Кралския лицей в Лондон. Той си показва, че Алиансът приканва фирмите да създават евтина сила с нулеви излъчвания в лимитирани условия, след което да пренесат тези изобретения в комерсиалния бранш, както военните направиха с GPS.

НАТО би могла да направи нещо много задълбочено “, споделя той. „ Това е добра насочна точка. Но към момента не е на равнището, което да подхожда на реториката. “

За разлика от множеството акселератори, които поддържат недоказани технологии, DIANA не поема никакъв капитал в фирмите. Вместо това програмата се пробва да насочи стартъпите към своите военни членове. По средата на едногодишния акселератор, който стартира през януари тази година, Чана споделя, че чиновниците му ще показват на заинтригуваните организации фирмите, които търсят контракти в региона на защитата, без да дава повече детайлности.

Можете да мислите за DIANA като за брокерска стратегия “, споделя той.

Някои участници са почнали да обмислят приложения в региона на защитата, само че фирмите в DIANA споделят, че програмата не ги подтиква да работят с военните. Ръководителите на програмата акцентират, че тя е предопределена за компании, които имат както търговски, по този начин и държавни клиенти. „ Те признават, че работата с отбранителния бранш е доста сложна “, споделя Даниел Макгуайър от McGuire Aero Propulsion Solutions, канадски разработчик на турбини в DIANA.

С вложението в започващи предприятия Алиансът се подлага и на надзор за потреблението на обществени средства за поддръжка на стартъпи, които са с висок % на крах. Друг риск е, че започващите предприятия, обслужващи военните, ще намерят по-малко пътища за капитал по-късно.

Фредерик дьо Мевиус, ръководител на Planet First Partners, европейски фонд за рискови вложения в региона на климатичните технологии с бюджет 450 млн. евро, счита програмата DIANA за „ много вълнуваща “ поради капацитета ѝ да поддържа „ технологии на синьото небе “. Въпреки това той признава, че не може да влага в компании, които продават на военните, защото спонсорите на фонда му изключват тази категория, което е част от общите забрани за финансиране на алкохол, игри или оръжия.

Редица вложители не желаят това (военни произведения и индустрия) “, споделя той.

Адриан Дан, основен търговски шеф на DIANA, споделя, че необятният мандат на програмата значи, че множеството от започващите компании няма да се сблъскат с тези военни ограничавания по-късно. НАТО сътвори свое лично поделение за рисков капитал, частично с цел да компенсира сдържаността при финансирането на приложения в региона на защитата. Чана вижда, че фондът на НАТО поддържа някои започващи предприятия, които приключват програмата DIANA, макар че съгласно него той не е заставен да го прави. Фондът на НАТО към момента не е подкрепил директно нито едно започващо дружество.

Бюджетът на DIANA е в размер на „ десетки милиони “, само че съгласно Чана той ще се усили през идващите години. За идващите партиди той си показва, че ще предложения енергийни стартъпи, работещи по интелигентни мрежи или нуклеарен синтез. Синтия Шоу, старши управител на провокации за DIANA и специалист по горивни кафези, дава образец с стабилно авиационно гориво и изкуствен интелект за разкриване на нови материали.

Не става въпрос единствено за това да хвърляме ракети по хората “, разяснява тя, наблягайки, че енергийните и климатичните провокации остават повече от настоящи.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР