Прототипът на Oculus Rift изглеждаше като едно от най-обещаващите, когато

...
Прототипът на Oculus Rift изглеждаше като едно от най-обещаващите, когато
Коментари Харесай

Сделката на Facebook за $2 млрд., която щеше да промени света: 10 години по-късно

Прототипът на Oculus Rift изглеждаше като едно от най-обещаващите, когато се появи за първи път. А когато Meta (тогава с името Facebook) закупи компанията против 2 милиарда $, упованията скочиха още по-високо. Десетилетие след оповестяването на договорката обаче умерено може да се каже, че очилата за виртуална действителност не са трансформирали света, в който живеем.

(VR) потапянето в игрите ще бъде първото нещо и Oculus към този момент има огромни проекти за това, които няма да се трансформират и се надяваме да се ускорят “, написа тогава Марк Зукърбърг. „ След игрите ще превърнем Oculus в платформа за доста други прекарвания. Представете си да наблюдавате мач от мястото на съдията, да учите в класна стая на възпитаници и учители от целия свят или да се консултирате с доктор лице в лице - единствено като сложите очила в дома си. “

Основателят на Фейсбук дефинира Oculus Rift като „ нова информационна платформа “, сравнявайки я с компютрите, интернет и смарт телефоните преди нея. Той допусна, че „ фантазията на научната фантастика “ към този момент е действителност и Фейсбук я е сграбчила. Трудно е да се преувеличи какъв брой трансформираща съгласно Зукърбърг е технологията – в края на краищата това беше вратата към метавселената, на която той по-късно заложи стратегически.

Ако някой се съмнява в ангажираността на компанията към концепцията, показателно е, че в края на 2021 година тя се ребрандира на Meta. Въпреки че влага 500 милиарда $ в това, Зукърбърг и компания по този начин и не свършиха изключително добра работа по дефинирането на тoва какво ще е метавселената. Те просто упорстваха, че става дума за нещо необикновено, от което хората просто би трябвало да се вълнуват.

И къде сме в този момент? Очевидно е комплицирано. От чисто финансова позиция (единственият език, на който приказват акционерите) нещата са мрачни. Между края на 2020 година и първото тримесечие на 2024 година подразделението на компанията за метавселена е изгубило 42 милиарда $. Това е почти 21 пъти повече от цената, която тя заплати за Oculus, без да се регистрира инфлацията.

Защо Meta губи толкоз доста пари? Простият и безсрамен отговор е: тъй като може. Миналата година корпорацията е осъществила 134 милиарда $ доходи и 39.1 милиарда $ чиста облага. Това, несъмнено, не значи, че съществуването на поделение, което е на алено с 42 милиарда $ за четири години, не се отразява на крайния резултат. Но Фейсбук има вяра, че тук играе дълготрайна игра.

Широко публикувано е мнението, че Meta продава своите шлемове Quest на загуба. Това е по този начин макар обстоятелството, че компанията разполага с най-хубавия индустриален мащаб в промишлеността. Не е нужно да си магистър по бизнес администрация, с цел да схванеш, че това е ужасна краткосрочна тактика, само че Meta още веднъж има вяра, че играе дълготрайна игра. Крайната цел е тези устройства да попаднат в ръцете на задоволително хора, с цел да се доближи сериозна маса на приемане, разпространяване от уста на уста и наличие за разработчици. Ако не можеш да направиш това, до момента в който си на облага, би трябвало да харчиш пари, с цел да печелиш, нали?

Залогът продължава да бъде голям. Колко дълго обаче компанията е подготвена да играе дългата игра тук, зависи значително от това какъв брой самообладание имат акционерите на Meta. Ако компанията в действителност успее да насити пазара и да се оправи със наличието, тя ще бъде в по-добра позиция да се възползва от хипотетичния експоненциален напредък на смесената действителност.

Той към този момент е изтласкал конкуренцията от пазара и не е оставил въздух за останалите. „ Мисля, че Meta поправя пазарното усещане за това какъв брой би трябвало да коства тази технология “, разяснява пред Tech Crunch един от изпълнителните шефове на HTC Vive през февруари на MWC. Другите компании не могат да се конкурират във връзка с цената и наличието в областта на клиентите, тъй че най-съобразителните от групата се реалокираха в предприятията, където клиентите имат доста по-дълбоки джобове.

Ако оценявате пътя на компанията от позиция на това каква част от пазара на VR очила управлява, това наподобява като невиждан триумф. По данни на IDC Meta има 50.2% дял към второто тримесечие на 2023 година Разбира се, тук не става въпрос за количества като на пазара на смарт телефони. Към началото на 2023 година се счита, че Meta е продала 20 милиона шлема. В края на годината Quest 2 към момента превъзхождаше по продажби Quest 3.

Появата на VR очилата на Apple може да раздвижи пазара. Зукърбърг употребява опцията да изтъкне, че тези на Meta са доста по-евтини и не изискват външна батерия. Meta също по този начин имаше огромна преднина във връзка с характерното за VR наличие. Естествено, Зукърбърг също настояваше, че неговият артикул е доста по-добър макар доста по-ниската цена.

Изглежда, че има доста хора, които просто допуснаха, че Vision Pro ще бъде по-качествен, тъй като е на Apple и коства 3000 $ повече – означи той през февруари, – само че почтено казано, много съм сюрпризиран, че Quest е толкоз по-добър за множеството неща, за които хората употребяват тези очила, при тази разлика в цените. “

Според мнозина обаче Vision Pro е доста по-добро софтуерно произведение, без значение дали цената е оправдана или не.

Това, което мога да ви кажа сега, е, че ценовата бездна слага тези артикули в разнообразни категории. Apple се насочва към бизнес клиенти на тази цена, до момента в който Meta е доста по-ангажирана с демократизирането на достъпа, като – още веднъж – губи пари на база единица “, написа TechCrunch.

Все още е рано за Vision Pro, а и за смесената действителност като цяло. Ако в миналото тя в действителност стане повсеместна, това ще бъде резултат от безчет мъчно извоювани борби. Говорейки за отбелязването на 10 години от придобиването на Oculus, прогнозата оттогава на Зукърбърг, че към днешна дата човек ще може да е да вземем за пример в класна стая с възпитаници от целия свят или да се съветва с доктор от разстояние, е в действителност ненапълно вярна.

Препрочитайки това през днешния ден, през 2024 година, можем да кажем, че той е бил прав за наличието, само че не безусловно за механизма на доставка. Последните четири години оказаха трагично въздействие върху метода, по който взаимодействаме един с различен, със света и с ежедневните действия. Пандемията дестигматизира толкоз доста виртуални действия. Но към този момент не са нужни VR очила.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР