След бума на пазара на електрически превозни средства в Турция,

...
След бума на пазара на електрически превозни средства в Турция,
Коментари Харесай

Още един турски електромобил влиза в производство

След взрива на пазара на електрически транспортни средства в Турция, поведен от първия локален електрически автомобил Togg, нова напълно турска марка електрически автомобили се готви да излезе по пътищата на страната през 2024 година Според информация на в. „ Хюриет “, електрическата кола VERY ще бъде създадена посредством самодейността EVRY на Техническия университет Йълдъз (YTU), основана в границите на Yıldız Technopark – един от водещите центрове за софтуерни проучвания и развиване (R&D) в Турция.

Серийното произвеждане на новата локална автомобилна марка е планувано да стартира през 2025 година

VERY ще бъде създаден напълно от локални инженери и дизайнери в четири разнообразни модела.

Електрическата кола от ново потомство, проектирана да тежи не повече от 400 кг без товар, е създадена за 300 дни от екипа на EVRY – софтуерна компания, основана да създава артикули и програмен продукт в региона на мобилните системи.

Превозното средство, което побира четирима души в модела седан, ще има също версии пикап, двуместен кабриолет и самостоятелни модели, способни да транспортират товари до 500 кг.

Електрическият мотор, батерията, софтуерът, приложенията за дистанционно управление и функционалностите за самостоятелно ръководство на транспортните средства са създадени от същия екип от 23 души.

Съоснователят на EVRY Teknoloji Йосун Карасу означи, че процесът по утвърждение на електрическия коли с пробег 300 – 350 километра за турския пазар е приключен.

„ Ние в действителност създаваме технология в региона на електромобилността. Нашият фокус не е просто върху производството на транспортно средство и по-късно да се оттеглим. Ние желаеме да развием софтуерна компания, която ще дава решения на проблемите с подвижността “, сподели той.

Той споделя, че са решили да основат кола, с цел да показват по-добре технологиите си. „ Избрахме модел кола, систематизиран като L7, да бъде продуктът, който служи на устойчивостта “, изясни Карасу.

„ Ние предлагаме 400-волтов електрически мотор, планиран и създаден от нас, скоростна кутия с голям брой варианти за предавки и три разнообразни варианти за батерия – с 11 kWh, 22kwh и 33kwh. “

Те имат приблизително тегло от 35 кг. Според Карасу  компанията му е съумяла да понижи тежестта на мотора до 16 кг. „ Това е доста съществено преимущество в тежестта за нас. “

Карасу сподели, че към този момент имат 150 предварителни поръчки и желаят да ги доставят до края на 2024 година Той добави, че сега търсят място с индустриален потенциал за 800 автомобила годишно за предсерийната индустриална линия. Засега разполагат с потенциал за 120 транспортни средства в YTU Yıldız Technopark.

„ Но защото желаеме да отидем над и оттатък това, ние планираме да прекараме идната година във краткотрайно индустриално оборудване “, изясни той.

„ Планираме инвестиция във фабрика за 10 000 автомобила за всеобщо произвеждане през 2025 година Тя ще бъде основана в Бурса, Текирдаг или Коджаели “, заключи Карасу.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР