Технологичният възход на Китай не може да бъде спрян. Това

...
Технологичният възход на Китай не може да бъде спрян. Това
Коментари Харесай

Технологичният възход на Китай продължава: Какво означава това за Запада?

Технологичният напредък на Китай не може да бъде спрян. Това съобщи китайският президент Си Дзинпин пред нидерландския министър-председател Марк Рюте по време на среща в Пекин, в границите на която двамата разискаха области като извънредно значимата полупроводникова промишленост, написа CNBC.

Китайският народ също има законни права да се развива и никоя мощ не може да спре темпото на научно-техническия напредък на страната ни ", подчертава Си, представен от организация „ Синхуа “, добавяйки, че Китай ще продължи да се стреми към метод, при който всички печелят.

Отношенията сред Китай и Нидерландия са обтегнати, откогато европейската страна, дружно със Съединени американски щати, блокира износа на усъвършенствани технологии за произвеждане на чипове за Китай заради опасения, че те могат да бъдат употребявани за военни цели. В същото време полупроводниковите чипове са значими съставни елементи, които задвижват всичко - от смарт телефони до коли.

На нидерландския софтуерен колос ASML беше неразрешено да изнася машини за рискова ултравиолетова литография за Китай, а това е единствената компания, която сега може да създава такива. До момента тя към момента не е доставила нито една EUV машина в Китай, а те са от решаващо значение за производството на най-сложните чипове и се употребяват от снабдители като тайванската TSMC. През януари Нидерландия забрани на ASML да изнася за Китай и някои от своите системи за дълбока ултравиолетова литография, които се употребяват за произвеждане на малко по-неусъвършенствани полроводници.

Пекин жигосах стъпката на нидерландското държавно управление, като прикани страната да " отстоява справедлива и обективна позиция и пазарни правила " и да " пази общите ползи " на двете страни и техните компании.

Създаването на научни и софтуерни бариери и спирането на индустриалните вериги и веригите за доставки ще докара единствено до разделяне и борба ", безапелационен е Си, съгласно който съдействието е единственият метод, а отделянето и спирането на веригата не е опция.

Си съобщи, че Китай е подготвен да продължи разговора с Нидерландия и прикани страната да обезпечи обективна и транспарантна бизнес среда за китайските предприятия. Според Reuters Рюте е дал отговор, от своя страна, че Нидерландия се пробва да подсигурява, че експортните ограничавания, когато са свързани с полупроводниковата промишленост и компании като ASML, в никакъв случай не са ориентирани към съответна страна.

" Винаги се опитваме да подсигуряваме, че въздействието е лимитирано ", безапелационен е нидерландския водач, добавяйки, че отделянето не е политически избор и за неговото държавно управление, защото всяко деяние, подкопаващо ползите на Китай за развиване, единствено ще се върне като бумеранг.
„ Китай третира международната стопанска система като дъмпингов пазар “
Докато двама водачи разговаряха в Китай, Съединени американски щати насочиха следващото предизвестие за заплахата от възхода на азиатската страна. В сряда министърът на финансите Джанет Йелън предизвести, че Пекин третира международната стопанска система като дъмпингов пазар за своите по-евтини артикули за чиста сила, което води до намаление на пазарните цени и ограничение на екологичното произвеждане в нейната страна.

Обезпокоена съм от световното разпространяване на свръхкапацитета, който следим в Китай. Свръхкапацитетът в Китай изкривява международните цени и модели на произвеждане и вреди на американските компании и служащи, както и на тези по целия свят ", изясни Йелън по време на тирада в компанията за слънчева сила Suniva в Джорджия.

Китай разполага с остатък от слънчеви панели, електрически транспортни средства и литиево-йонни акумулатори, които може да доставя на други страни на по-ниски цени. Това затруднява конкурентоспособността на по-младите „ зелени “ индустриални браншове в Съединени американски щати и други страни. Затова и Йелън има намерение да окаже напън върху китайските публични управляващи по отношение на тези търговски практики по време на идното си посещаване в Китай.

" Планирам да трансформира този въпрос в основен в полемиките по време на идващото ми пътешестване там. Ще окажа напън върху китайските си сътрудници да подхващат нужните стъпки за решение на този въпрос ", сподели тя.

Притесненията на министъра идват в миг, когато Белият дом се пробва да построи процъфтяваща промишленост за чиста сила в страната с вложения по Закона за понижаване на инфлацията от 2022 година Йелън постоянно акцентира позитивния резултат на тези вложения, в това число в неотдавнашна тирада, в която тя отдаде " взрива " на електрическите автомобили в страната точно на тях.

Но тези вложения мъчно могат да се мерят с помощта, която обезпечава на своите компании китайското държавно управление – страната от години влага милиарди в чиста сила, изпреварвайки останалия свят в енергийния преход. Йелън добави, че колкото повече пренасищането на Китай с технологии за чиста сила пречи на цените на международния пазар, толкоз по-зле ще се усещат веригите за доставки за тези енергийни браншове.

Президентът Байдън се ангажира да направи всичко допустимо, с цел да отбрани нашите промишлености от нелоялна конкуренция ", безапелационна е Йелън.

Коментарите ѝ акцентират продължаващото комерсиално напрежение сред Съединени американски щати и Китай, даже когато двете страни се пробват да стабилизират връзките си. Президентът Джо Байдън се срещна с китайския си сътрудник Си Дзинпин през ноември за да разчупи ледовете след години на напрежение, белязани частично от икономическата война, стартирана от някогашния президент Доналд Тръмп. Самият Тръмп пък се закани да възвърне огромните ставки на митата върху китайските артикули, в случай че завоюва втори президентски мандат.

След срещата Байдън-Си обаче укрепването на американско-китайските връзки се оказа противоречиво поради продължаващите опасения, свързани с киберсигурността и търговията. През февруари Байдън стартира следствие на китайските интелигентни коли, които съгласно него съставляват риск за националната сигурност на Съединени американски щати, защото се свързват с американската инфраструктура, когато се движат по американските пътища.

Китай е твърдо решен да господства в бъдещето на автомобилния пазар, в това число като употребява нелоялни практики. Политиката на Пекин може да наводни нашия пазар със свои коли, което съставлява риск за националната ни сигурност. Няма да разреша това да се случи ", безапелационен беше Байдън в изказване от февруари.
Китай постепенно завладява европейския пазар на електрически автомобили
И нов политически разбор удостоверява опасенията на американската администрация. Според него създадените в Китай електрически транспортни средства ще съставляват повече от 1/4 от продажбите на електрически автомобили в Европа през тази година, като делът на страната ще се усили с над 5% по отношение на миналата година.

Около 19.5% от електрическите автомобили с акумулатори, продадени в Европейски Съюз през предходната година, са били от Китай, като близо 1/3 от продажбите във Франция и Испания идват от азиатската страна, оповестява Европейската федерация за превоз и околна среда (T&E) в документ, споделен в сряда. Според изследването на T&E делът на създадените в Китай транспортни средства в района се чака да нарасне до малко над 25% през 2024 година, защото китайски марки като BYD ускоряват световната си агресия.

Въпреки че множеството електрически автомобили, продавани в Европейски Съюз, са от западни марки като Tesla, която също създава и доставя електрически автомобили от Китай, китайските марки ще съставляват 11% от пазара в района през 2024 година – дял, който може да доближи 20% до 2027 година, предвижда T&E.

Констатациите идват в миг, когато Европейската комисия изследва дотациите, предоставяни на производителите на електрически автомобили в Китай, с цел да откри дали те не подбиват незаслужено цените на локалните компании. Некитайски марки, които доставят артикули от Китай, като Tesla и BMW, могат да бъдат включени в настоящото следствие на дотациите.

Според Ту Ле - създател на Sino Auto Insights - тласъците, въведени в Китай при започване на 2010 година, са довели до внезапно увеличение на броя на започващите предприятия и потенциала на батерийните кафези в страната, което е проправило пътя за налични електрически транспортни средства.

Европейски Съюз и Съединени американски щати изостават толкоз доста, тъй като не разполагат с качествени електрически коли на налични цени, защото обичайните автомобилни производители едвам неотдавна се концентрираха върху проектирането и конструирането им ", показва той.

T&E допуска, че ще е належащо да се покачат митата за електрически автомобили до най-малко 25% от сегашните 10%, с цел да станат " междинните " електрически автомобили като седани и SUV от Китай по-скъпи от техните еквиваленти в Европейски Съюз, само че даже тогава компактните SUV и " по-големите коли " ще останат малко по-евтини. Въпреки това групата предизвестява, че това също по този начин ще изисква Европа да стане по-самостоятелна в производството на батерийни кафези за локалната промишленост за електрически транспортни средства.

" Главоблъсканицата, в която се намират, е, че не могат да основат налични и печеливши електрически коли без китайски акумулатори, защото китайците са доста по-напред от Европейски Съюз и Съединени американски щати в региона на добива, рафинирането и производството на минерали ", счита Ле от Sino Auto Insights.

В отговор на политическите опасности, свързани с доставката на създадени в Китай електрически автомобили в Европа, основани в азиатската страна производители като Tesla и BYD усилиха индустриалните си старания на Стария континент. Tesla се стреми да разшири завода си за сглобяване в Германия, а BYD възнамерява да построи подобен в Унгария.

Целта на митата би трябвало да бъде локализирането на веригите за доставка на електрически транспортни средства в Европа, като в същото време се форсира навлизането на електрическите автомобили, с цел да се реализиран всички стопански и климатични изгоди от прехода ", се споделя в отчета на T&E.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР